Az MSZP riadót fúj: telik az idő, 2024 nélkül nincs 2026

DMARC20221023002
2023.03.08. 06:19
Miről és miért tárgyalnának sürgősen a többi ellenzéki párttal, erről is szó volt azon a háttérbeszélgetésen, amit a sajtó képviselőinek tartott az MSZP két társelnöke. Kunhalmi Ágnes szerint a DK időhúzása komoly veszélyt jelent az önkormányzati választásokra, mert a Fidesz malmára hajtja a vizet. Komjáthi Imre úgy véli, a pártok erejét nemcsak a százalékok adják, hanem az is, hogy az önkormányzati választásokon hány valóban esélyes helyi jelöltet tudnak állítani. A társelnökök azt is elárulták, hogy tudnák támogatni a momentumos Soproni Tamás újraindulását.

A MSZP álláspontja továbbra is az, hogy együttműködésre van szükség az önkormányzati választásokon a 2022-es választáson összefogott hat ellenzéki párt között. A társelnökök szerint a körülmények nem változtak ahhoz képest, amikor úgy döntöttek, hogy együttműködnek a kormánypártokkal szemben, sőt, a feltételek a tavaszi választások óta folyamatosan romlanak a Fidesz miatt.

Továbbra is egymásra vagyunk utalva. Nem engedhetjük meg, hogy a háborúról és a brüsszelezésről szóljon az önkormányzati kampány

– emelte ki Kunhalmi Ágnes.

A DK-t és az LMP-t leszámítva az ellenzéki pártok pozitívan reagáltak az MSZP januári megkeresésére, hogy mielőbb kezdjenek hozzá a tárgyalásokhoz a 2024-es önkormányzati választásokról. A szocialisták levele azt célozta, hogy egyrészt a pártok ne blokkolják, hanem engedjék tárgyalni a feleket helyben, másrészt, hogy mindenhol egy jelölt induljon a Fidesz jelöltjeivel szemben, és ahol nincs megegyezés, mert több jó jelölt is van, ott tartsanak előválasztást.

Az MSZP arra hívja fel a figyelmet: ahogy telik az idő, az ellenzék esélyei romlanak, ha nem kezdik meg mihamarabb a közös felkészülést és kampányolást.

A háttérbeszélgetésen Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta: a Fidesz végeláthatatlan erőforrásaival szemben azt diktálja a józan ész, hogy a demokratikus ellenzék továbbra is összekapaszkodjon, és egymást segítse az önkormányzati választásokon. A Fidesznek ugyanis az a célja, hogy a 2019-es önkormányzati választás után felállt demokratikus városvezetéseket megbuktassa.

Ki az erős?

A MSZP társelnöke azt is megjegyezte: legerősebb ellenzéki pártként a Demokratikus Koalíciónak felelőssége lenne felismernie azt, hogy már nem olyan a helyzet, mint 2010 előtt volt, amikor „még a politikai verseny egyenlő feltételek között zajlott”. Hozzátette, hogy ha késlekednek a tárgyalásokkal, az a Fidesz malmára hajtja a vizet.

A mostani ellenzéki pártstruktúrában az MSZP nagyságrendjét tekintve középen áll – jelentette ki Kunhalmi Ágnes –, tőlük vannak kisebb és nagyobb pártok is, egyfajta híd szerepet töltenek be, aktorai annak, hogy a lehető legjobb eredményt érje el az ellenzék 2024-ben.

Kunhalmi Ágnes attól tart, hogy ezt komolyan veszélyezteti a DK, ezért Dobrev Klára árnyék-miniszterelnöknek azt üzente: 2024 nélkül nincs 2026. Február elején a társelnök az Indexnek kifejtette: ha az ellenzék elveszíti a 2024-es önkormányzati választásokat, és visszaszorul a településeken, akkor 2026-ban esélyük sem lesz Orbán Viktorral szemben.

Komjáthi Imre szerint egyszer azt is asztalra kellene tenni, hogy mit jelent legerősebbnek lenni, mert lehet valakinek 20 százalékos támogatottsága, de valójában az számít, hogy egy pártnak hány aktivistája van, akikkel kampányolni lehet, illetve hány olyan jelöltje, akik helyben beágyazottak és nyerni tudnak a Fidesz jelöltjeivel szemben. A társelnök azt mondta, hogy az MSZP a településeken, a helyi politikában erős, nekik van a legtöbb polgármesterük, önkormányzati képviselőjük és aktivistájuk.

Küzdeniük kell az MSZP-t elhagyóknak

Az ellenzéki győzelemmel zárult jászberényi időközi választás után a Jobbik pártpolitikától mentes, szabad, helyi önkormányzati politizálást hirdetett. Ezzel kapcsolatban Kunhalmi Ágnes kifejtette: a szavazatmaximalizálás érdekében a Fidesz úthengerével szemben az önkormányzati választásokon arra van szükség, hogy a pártok és a civilek együttműködjenek, helyben találják meg a legjobb megoldást.

Az MSZP eddig 21 polgármesterjelöltet jelentett be. Mint azt megírtuk, Óbudán – ahol az MSZP-ből a DK-ba átlépett Kiss László a polgármester – Török Ottót, a szocialista párt helyi szervezetének elnökségi tagját, korábbi szakállamtitkárt támogatják. Kunhalmi Ágnes elmondta: a párt kongresszusi határozata szerint, aki korábban az MSZP színeiben indult el, az MSZP színeiben lett polgármester vagy önkormányzati képviselő, de aztán átült egy másik pártba, azt nem tudják automatikusan támogatni. Csak akkor, ha részt vesz egy előválasztáson, és azt megnyeri. „Akkor meghajlunk a választók akarata előtt” – tette hozzá az MSZP társelnöke.

Arról is beszélt, hogy 2023 őszére túl kellene lenniük az ellenzéki tárgyalásokon és az esetleges előválasztásokon. Szerinte kevés előválasztás lesz, mert a legtöbb helyen meg tudnak majd állapodni a pártok. Azt is mondta, hogy a Demokratikus Koalíció csak azért húzza az időt, mert még „körzeteket, embereket akar megszerezni”.

Az Index kérdésére Kunhalmi Ágnes azt válaszolta, hogy az MSZP tudná támogatni a momentumos Soproni Tamás újraindulását Terézvárosban. Továbbá megjegyezte, hogy több független polgármester is megköszönte, illetve számít az MSZP támogatására.

Nagyra értékelik a főpolgármester munkáját

Karácsony Gergely újraindulásával kapcsolatban azt mondta: senkit nem tudnak automatikusan támogatni, erről előbb a párt megfelelő testületeinek kell döntést hoznia. Azt azonban kiemelte, hogy az MSZP nagyon nagyra értékeli a főpolgármester munkáját, és azt is, hogy a szocialista polgármesterekkel kiváló az együttműködése. Még nincs napirenden, hogy az MSZP Karácsony Gergely újraindulásáról döntsön.

Az európai parlamenti lista összeállítása is még egy hosszabb folyamat, de Komjáthi Imre több szóba jöhető jelölt nevét is említette. Az MSZP EP-listáján lehet:

  • Tüttő Kata főpolgármester-helyettes,
  • Gurmai Zita országgyűlési képviselő,
  • Harangozó Gábor volt országgyűlési és európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke,
  • valamint Andor László volt EU-biztos, az MSZP elnökségi tagja.

A szocialista párt úgy véli, a jelenlegi helyzetben és választási körülmények között a politikai realitás azt diktálná, hogy a politikai versenyt félretéve egy listán induljon az ellenzék, de ezzel jelenleg nem számolnak.

Készülünk az önálló indulásra, de nyitottak vagyunk az együttműködésre

– jelentette ki Komjáthi Imre. A legutóbbi, 2019-es európai parlamenti választáson az MSZP és a Párbeszéd közös listán indult.

Szociális kérdésekre összpontosítanak

Az MSZP szerint a 2024-es önkormányzati választások nem arról fognak szólni, hogy az adott településen milyen munkát végzett a polgármester, illetve a képviselő-testület, hanem egy „vastag brüsszelezés” várható, és alapvetően a háború határozza majd meg a kampányt. A párt arra számít, hogy ezt a súlyos szociális válságra adott válaszokkal lehet ellensúlyozni.

Nem piacpártiak, hanem emberpártiak vagyunk

– fogalmazott Komjáthi Imre. Az MSZP azt állítja, hogy Magyarországon gazdasági vészhelyzet – nem háborús, hanem „orbáni infláció” – van. Ilyenkor állami beavatkozásra van szükség, ezért sem támogatja a párt, hogy a Fidesz megszüntesse április 30-án az élelmiszerre vonatkozó hatósági árakat.

A február 9-i Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány fenntartja április 30-ig az árstopokat, azt megelőzően néhány héttel döntenek majd a meghosszabbításról. De azt hozzátette: addig lehet fenntartani az árstopokat, amíg nem veszélyeztetik az ellátásbiztonságot.

Az MSZP szerint az ársapkákat fent kell tartani és ki kell bővíteni (pl. párizsi, rizs, margarin), mert tévedés, hogy ez okozná a hatalmas inflációt. Emellett a párt egy ötpontos élelmiszerárstop-programot hirdetett:

  1. Ameddig ilyen drágák az élelmiszerek, meg kell tartani és bővíteni kell az ársapkákat.
  2. Vigyék le 0 százalékra az alapvető élelmiszerek áfáját, ahogy Lengyelországban.
  3. Szüntessék meg az élelmiszerekre kivetett 4,1 százalékos extra áfát, azaz különadót.
  4. Ellenőrizze a hatóság az árak csökkentését.
  5. Az ársapkák okozta veszteség miatt kapjanak állami kompenzációt a hazai kisboltok és kistermelők.

Az MSZP online várja a választópolgárok véleményét, de fórumokat és aláírásgyűjtést is szerveznek.

(Borítókép: Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre 2022. október 23-án. Fotó: Mónus Márton / MTI)