Megvan, milyen pozícióban folytatja Kásler Miklós

DSZZS20220401006
2023.03.08. 07:45 Módosítva: 2023.03.08. 07:45
A kulturális és innovációs miniszter Kásler Miklóst nevezte ki a Magyarságkutató Intézet élére. Csák János erről a közösségi oldalán számolt be. Videóüzenetében úgy fogalmazott, azt kérte a minisztertől, hogy dolgozza ki az intézet középtávú fejlesztési és működési tervét.

Március 13-tól Kásler Miklós veszi át a Magyarságkutató Intézet főigazgatói posztját – jelentette be közösségi oldalán Csák János kulturális és innovációs miniszter. Mint megírtuk, nemrégiben menesztették az intézet főigazgatóját, Horváth-Lugossy Gábort. 

A tárcavezető videóüzenetében úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány célja, hogy gazdaságilag erős, kulturálisan magabiztos családokból álló nemzet éljen a Kárpát-medencében. Ennek alapfeltétele, hogy tudjuk, kik vagyunk, mit akarunk, merre tartunk – tette hozzá.

Szerencsére Magyarországon egyetemeinken, kutatóintézeteinkben számos műhely van, amely ezzel foglalkozik. Az utóbbi néhány évben a Magyarságkutató Intézet megmutatta, hogy milyen új horizontok merülnek fel akár archeogenetikai, akár régészeti, akár nyelvészeti területeken

– fogalmazott Csák János. Hozzátette, azt kérte a minisztertől, hogy dolgozza ki az intézet középtávú fejlesztési és működési tervét. Bejegyzésében megköszönte a leköszönő főigazgató, Horváth-Lugossy Gábor munkáját, és sok sikert kívánt az új főigazgatónak.

Kásler Miklós főigazgatói kinevezésével kapcsolatban a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta, a tervei között szerepel, hogy a Magyarságkutató Intézetnél a tudományos profilt tovább erősíti.

Az emberi erőforrások volt minisztere azt is kifejtette, hogy 2019-ben az intézet struktúráját és egy komplex kutatási programot adott át az akkori vezetésnek, amely kijelölte az irányt.

Nagyon szép eredmények születtek. A tudományos munka, a kutatók eredményei nagyon figyelemreméltók, helyenként világszínvonalúak. Az intézetnél semmiféle profilszűkítést nem tervezek

– fogalmazott a lapnak Kásler Miklós.

(Borítókép: Kásler Miklós 2022. április 1-jén. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)