Navracsics Tibor: Lépésről lépésre megyünk előre az uniós pénzekért

ZS 1466
2023.03.09. 07:23
Sikeres tárgyalásokat folytattak Brüsszelben, és egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy rendezzék az uniós forrásokat, valamint az egyetemi programokat érintő konfliktusokat – erről beszélt csütörtök reggel Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter.

Korábban már írtunk arról, hogy Navracsics Tibor szerdán Brüsszelbe utazott azért, hogy az uniós pénzekről tárgyaljon. A tárgyalás fő témája az alapítványi egyetemek kuratóriumi tagjainak helyzete volt.

A tárcavezető most az InfoRádió adásában beszélt részletesen arról, hogy sikerre vezetett-e a brüsszeli megbeszélés. Navracsics Tibor azt mondta, egyrészt arról volt szó, hogy pontosan milyen feladatköröket végeznek a kuratóriumok, és hogy milyen összeférhetetlenségi szabályozást tudnának elképzelni. 

Elég jól haladunk, lépésről lépésre megyünk előre 

– mondta a miniszter, majd utalt arra, hogy a magyar kormány javaslata szerint a miniszterek és az államtitkárok esetében mindenképp bevezetnék az összeférhetetlenséget, ezenkívül pedig arra is javaslatot tettek, hogy legfeljebb kétszer hat évre szólhasson a kuratóriumi tagság.

Arra a kérdésre, hogy Brüsszel mit szeretne, és pontosan milyen brüsszeli testületek állnak elő javaslatokkal az unió részéről, Navracsics Tibor azt mondta, Johannes Hahn uniós költségvetési biztossal tárgyalt erről a kérdésről. A kormány részéről azonban több politikus is tárgyal más kérdésekről az uniós politikusokkal, és a kuratóriumi tagság témaköre mellett fontos lesz az, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter és Didier Reynders uniós igazságügyi biztos miben állapodnak meg a következő hetekben.

A miniszter azt is hozzátette, az alapítványokkal kapcsolatban azért van „nagyfokú bizalmatlanság” Brüsszelben, mert attól tartanak, hogy a tudományos szabadságot sérti az, ha a kormánypártok politikusai ott ülnek a testületekben. Mindemellett úgy látja, hogy meg tudnak egyezni Brüsszellel az egyetemi alapítványok kérdésében. 

Leszögezte azt is, hogy a magyar egyetemek most még semmilyen nemzetközi programról, így az Erasmusból sincsenek kizárva (csak az vetődött fel, hogy 2024-től történhet ez meg). Ennek ellenére már volt példa arra, hogy néhány külföldi egyetem közölte a magyar kutatókkal, hogy csak saját finanszírozással vehetnek részt egy-egy programban, ami nem szerencsés.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy április–májusban értékelheti az Európai Bizottság azt, hogy Magyarország teljesítette-e a vállalásait. Ha ez megtörténik, akkor utána nyárra rendeződhet a helyzet az Erasmusszal is.

Az interjú legvégén, arra a kérdésre, hogy ha valóban megvalósul a fenti forgatókönyv, akkor az azt jelenti, hogy érkeznek majd az uniós pénzek is, Navracsics Tibor azt mondta:

Mondjuk azt, hogy igen.

(Borítókép: Navracsics Tibor. Fotó: Szollár Zsófi / Index)