Vaginatáskát látott? Ne jöjjön zavarba!

2023.03.10. 11:20
Az Endometriózis Magyarország provokatív kampányában a női test szimbólumaként vaginára emlékeztető táskákkal figyelmeztetnek a hónapban a betegségre. Az alapítvány márciusban az ország több pontján tart felvilágosító szakmai fórumokat, és az érintettek pályaművei alapján nagykövetet választanak.

„A ridikülünket is mindenhova magunkkal visszük, és sosem tudhatjuk, hogy mit találunk benne, az endometriózis éppúgy rejtve marad az érintettek számára” – hangsúlyozta a Női Egészségért Alapítvány elnöke, Salamon Adrienn, aki lapunknak úgy fogalmazott, hogy miközben Magyarországon közel annyi nő szenved ebben, mint cukorbetegségben vagy asztmában, mégis alig vannak tisztában a betegségükkel.

Meddőség kialakulásához vezethet

„Általánosságban négy év, mire diagnosztizálják. Ez a nyolcéves nyugat-európai átlaghoz képest még jónak mondható, de minél hosszabb idő telik el, annál nagyobb a súlyosabb, vesét, hólyagot, tüdőt érintő szövődmények kialakulásának kockázata, és mint ismert, meddőség kialakulásához is vezethet” – emelte ki. 

AZ Endometriózis Magyarország elnöke szerint fontos tisztában lenni az erre utaló tünetekkel, az első ilyen a fájdalmas menzesz, minden második eset hátterében ez a nőgyógyászati kórkép áll. A kismedencei fájdalom, ami vizeletürítéskor vagy szexuális együttlét idején fordul elő, szintén a betegségre jellemző panasz.

Az érintettek 40 százalékánál a teherbeesési nehézségek kivizsgálása során diagnosztizálják. Annak ellenére, hogy döntően 35-40 év körüli nőknél mutatják ki, egész fiatalon, akár 10-12 éves lányoknál is előfordulhat. Magyarországon jelenleg nagyjából 200 ezer nő érintett. 

MRI-vizsgálatot javasolnak

A széles körben alkalmazott hüvelyi ultrahang leginkább a petefészekciszták kimutatására alkalmas, MRI-vizsgálatot szoktak javasolni az orvosok az endometriózis gyanúja esetén.

Kezelése laparoszkópos műtéttel történik, illetve hormonális gyógyszeres terápiával.

Az alapítvány képviselője ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a betegség kiújulhat, ezért ajánlott figyelni a jellemző panaszokra és a rendszeres nőgyógyászati kontrollra. 

Annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a rejtett és akár meddőséghez vezető női betegségre, idén a kortárs magyar fotográfus Szombat Éva közreműködésével provokatív kreatívokat készítettek. A vaginatáskákkal kortól, stílustól és élethelyzettől függetlenül minél több nőhöz szeretnék eljuttatni az üzenetüket:

Ha időben szembe mernek nézni azzal, mit cipelnek magukkal, számos súlyos női betegséget kerülhetnek el.

Az alapítvány elnöke úgy fogalmazott: a női betegségek, termékenységi problémák éppúgy tabunak számítanak manapság is, mint a női nemi szerv vagy akár a menstruáció. A kampányuk célja, hogy szégyenérzet nélkül merjenek az érintettek beszélni problémáikról, és minél előbb megoldást találjanak rá. Márciusban

  • Budapesten,
  • Pécsen,
  • Győrben,
  • Szegeden,
  • Debrecenben
  • és Zalaegerszegen

is tartanak orvosok és egészségügyi szakemberek részvételével szakmai fórumokat, ahol az érdeklődők kérdéseit is megválaszolják.

Lucy segít

Addig pedig a szakorvosok tanácsai alapján fejlesztett Lucy nevű alkalmazásukkal segítenek a nőknek monitorozni termékenységi állapotukat, valamint kiszűrni az említett és egyéb nőgyógyászati betegségekre utaló jeleket. Az alapítvány elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy még van lehetőség a betegségen átesettek számára beküldeni személyes tapasztalataikról szóló pályaműveiket. Közülük választják meg a sorstársak támogatására hivatott Endometriózis Nagykövete címet az azzal járó elismeréssel együtt április 2-án.