Nagy veszélynek vannak kitéve a kutyák, figyelmeztetést adtak ki az állatorvosok

DMARC20190410001
2023.03.10. 15:44
Az ősszel lehullott és fák alatt maradó penészes diótól mérgezést kaphatnak, amitől a kutyáknál életveszélyes állapot léphet fel. A tünetek közé tartozik a hányás, hasmenés, levertség, remegés, zihálás, zavart tudat, epilepsziaszerű görcsrohamok, magas testhőmérséklet.

Ha a hányás, hasmenés, levertség, remegés, zihálás, zavart tudat, epilepsziaszerű görcsrohamok, magas testhőmérséklet tüneteit észleljük a kutyánkon, azonnal állatorvoshoz kell fordulni, ugyanis a megfelelő kezelés nélkül a mérgezés végzetes is lehet négylábú társainkra. 

Pixel, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola egyik kutyája sajnálatos módon evett a penészes dióból, de szerencsére gazdája, Prepszl Tamás azonnal orvoshoz fordult, így sikerült megmenteni az életét.

„Kapott infúziót, májvédőt és hányáscsillapítót is. Hazaballagtunk, már kevésbé remegve, de lassan. Egyre jobban lett, másnap már örömmel evett egy kisebb adagot” – mesélte Tamás.

Az alapítvány arra figyelmeztet, hogy különösen figyeljünk oda a kutyáinkra, és aki teheti, szedje fel és helyezze a kukába a penészes diót.

Pixel esetében a teljes felépülés 3-4 napot vett igénybe. Miután az állatorvosnál megkapta az infúziót, különös figyelmet kellett szentelni neki, ugyanis az infúziót követő két napon nagyon sokat pisilt. 

Az állatorvosok is figyelmeztetnek 

A FuzioVet Állatkórház, valamint az Alpha-Vet Állatkórház dolgozói is felhívták már a dióra a figyelmet az utóbbi időben.

„Sajnos az elmúlt időszakban heti szinten több tíz diómérgezéses tüneteket mutató állatot kezelünk, és korábbi tapasztalatainkkal ellentétben ezek kimenetele a gondos terápia ellenére több alkalommal is végzetes volt. A probléma nem új keletű, évek óta problémát okoz a dión megtelepedett penészek toxinjai (ugyanis a mérgezést lényegében ez okozza), de idén olyan mértékű, ami túlmutat az eddigi tapasztalatokon. A jelenleg kialakult helyzetet azzal tudjuk magyarázni, hogy a nemrég bekövetkezett nagy esőzések következményeként a dión lévő penészek nagymértékben el tudtak szaporodni” – írja a FuzioVet Facebook-oldalán.

Még mindig napi szinten hármasával érkeznek a diómérgezéses kutyusok!

– figyelmeztetett az Alpha-Vet közösségimédia-oldalán.

(Borítókép: Mónus Márton / MTI)