A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a kormány visszaélt a hatalmával a MOK ügyében

GettyImages-1133259609
2023.03.10. 15:21
A Magyar Szakszervezeti Szövetség felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a MOK szétverését célzó törvénymódosítást. Szerintük a kormány egyértelműen visszaélt a hatalmával, amikor egyik napról a másikra megszavaztatta a fideszes többségű parlamenttel a törvénymódosítást.

A MASZSZ szolidáris a MOK vezetésével és tagjaival, és az ország biztonságos betegellátása érdekében is felszólítja a kormányt, vonja vissza a kamara szétverésére irányuló intézkedéseit.

A Magyar Orvosi Kamara szétverésére született törvénymódosítással ismét megszegte a kormány az Európai Uniónak tett ígéretét, hiszen az érintettekkel való egyeztetés nélkül erőből, »büntetésből« fosztotta meg jogaitól, hatásköreitől a szakmai érdekképviseletet

– reagált a MOK elleni intézkedésekre a Magyar Szakszervezeti Szövetség. 

„Elfogadhatatlan és ijesztő is, ahogyan a kormány lerohanta s megpróbálta totálisan megsemmisíteni a Magyar Orvosi Kamarát mindössze azért, mert az szakmai érdekképviseletként nyomásgyakorló akciót szervezett tagjai körében” – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

A kormány egyértelműen visszaélt a hatalmával, amikor egyik napról a másikra megszavaztatta a fideszes többségű parlamenttel azt a törvénymódosítást, amellyel egy csapásra megvonta a MOK jogait és hatásköreit

– magyarázta Zlati Róbert.

A MASZSZ-nál különösen aggályosnak tartják, hogy mindez az Európai Uniónak tett ígéretek ellenére, mindenféle egyeztetés, az érintettekkel való tárgyalás nélkül, erőből, gyorsított eljárással történt – hívja fel a figyelmet az elnök, aki hangsúlyozza, a szakszervezetek számára a párbeszéd, a konszenzusra törekvés alapvető érték, és elfogadhatatlan minden döntés, amely ezek mellőzésével születik.

Zlati Róbert szerint ebben az országban már mindenki tapasztalhatja, a bőrén érezheti, hogy a hazai egészségüggyel komoly gondok vannak, és egyre sürgetőbb a reform, a változtatás. A konföderáció álláspontja szerint egy köztestület felszámolásával – vagy annak kísérletével – nem lehet a problémákat megoldani, sőt. Az erőfitogtatásnak az a módja, ahogyan a kormány megpróbál elbánni az orvosi kamarával, újabb feszültséget gerjeszt, és tovább rontja a betegellátás színvonalát is – véli az elnök.

A MASZSZ szolidáris a Magyar Orvosi Kamarával, és felszólítja a kormányt: a biztonságos betegellátás érdekében vonja vissza a kamara szétverésére irányuló intézkedéseit, és adja vissza a szervezet jogait és hatásköreit.

Hogyan jutottunk el idáig?

A MOK küldöttgyűlése február 4-én „az azonnali és hosszú távú célok elérése érdekében” döntött egy nyomásgyakorló akció mellett.

Az akció keretében azt kérték a háziorvosoktól, hogy ne írják alá az új ügyeleti szerződésüket. Soós Zoltán, a kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője az Indexnek úgy fogalmazott, hogy ez a lépés valójában nem cél, hanem eszköz arra, hogy az ügyeleti rendszernél sokkal komolyabb problémák ügyében is változást érjenek el az egészségügyben.

Ahogy arról korábban írtunk, az elmúlt időszakban nagy port kavart, hogy Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos tájékoztatása szerint a MOK etikai eljárás alá vonta az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, aki tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról kollégáinak.

A kamara erre úgy reagált, hogy pusztán etikai bejelentést tettek egy olyan személy ellen, aki visszaélt hivatali helyzetével.

A kormány azonban közölte, hogy az Országgyűlés sürgősségi eljárásban szavazta meg február 28-án, kedden az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény február 27-én, hétfőn benyújtott módosítását, amelyet Novák Katalin köztársasági elnök március 1-jén, szerdán szentesített is.

(Borítókép: Monika Skolimowska / picture alliance / Getty Images)