Több videó is készült az M1-es autópályán történt tömegbalesetről

DLAPE20230311208
2023.03.11. 19:11
Számos felvétel készült a szombat délutáni, M1-es autópályán történt balesetről. Az eddigi adatok szerint legkevesebb 36-an megsérültek, egy ember életveszélyesen, 13-an súlyosan. A rendőrség szombaton késő este közölte, hogy egy ember meghalt a szerencsétlenségben.

Szombat délután öt kamion és 37 kisebb jármű ütközött össze Herceghalom közelében, a helyszínre négy mentőhelikopter is érkezett. Összesen 36 ember sérült meg, ebből egy személy életveszélyes, 13 fő pedig súlyos sérüléseket szenvedett. A járművek közül 19 személyautó, egy kisteherautó ki is gyulladt, de információk szerint tűz már nincs a helyszínen, az egységek visszahűtötték és áramtalanították a járműveket. A balesetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint a balesetet lokális porátfúvás okozhatta, mivel hatalmas szélvihar tombol az országban. A rendőrség kéri, hogy lehetőség szerint mindenki kerülje el az M1-es autópályát.

Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője arról számolt be az RTL-nek, hogy egyelőre nem tudják pontosan, mi okozta a balesetet.

Információk szerint hét városból hetven tűzoltó érkezett a helyszínre.

A TV2 arról számolt be, hogy 36-an sérültek meg, közülük hatan életveszélyes állapotban vannak.

Tíz gyermek sérült meg

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta, a helyszínre négy helikopterrel és 16 mentőautóval érkeztek a mentők, és 39 embert vittek négy település – Győr, Tatabánya, Székesfehérvár és Budapest – kórházaiba.

A szóvivő információi szerint a tömegbalesetben tíz gyermek sérült meg, közülük négyen súlyosan és hatan könnyebben, valamint huszonkilenc felnőtt, akik közül tízen súlyosan, míg tizenkilencen könnyebben.

Az Útinform tájékoztatása szerint a lezárt autópálya forgalmát az 1-es főútra terelik, Budapest felől a 27-es jelű Herceghalom, Győr felől a 39-es jelű Bicske csomópontnál. A megnövekedett forgalom miatt az 1-es főúton is hosszabb menetidőre kell számítani.

BRFK: Sajnos a csoda elmaradt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BFRK) késő délután még arról írt, hogy igazi csoda történt, mivel a tömegbalesetnek nincs halálos áldozata, ám később kiderült, nem mindenki élte túl a szerencsétlenséget.

Sajnos a csoda elmaradt. Délután még bizakodtunk benne, hogy tényleg csoda történt, hogy mindenki túlélte, de kollégáink a roncsok alatt találtak egy holttestet

– közölte a BRFK, hozzátéve, hogy a helyszínelés, a holttest azonosítása folyamatban van.

„Kolléganőnk, Szabó Bettina r. főhadnagy és Csécsi Soma r. alezredes, a BRFK szóvivője a helyszínen, közvetlen közelről látta az úton fekvő, sérült embereket, az árokban didergő, rémült gyerekeket, a csomagjaikat menekítő embereket, azokat akik csak kérdezgették, hogy »kiégett az autóm, most mi lesz?« A sérültek, az összetört és kiégett autók között, a porban, a szélben, a kétségbeesett, a reszkető, a segítő és a segíteni próbáló emberek között hirtelen azt hittük, hogy ilyen csak a filmekben létezik. Sajnos nem! Ez a valóság volt.”

(Borítókép: Lakatos Péter / MTI)