2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Elkészült a sasleltár

2023.03.11. 19:14
Szakértők járták az országot, és területenként pontosan kódolták, hogy miként látták a ragadozó madarakat. A szinkronszámlálás alkalmával így nagyon pontos adatokat kapni, a leltár pedig elősegíti, hogy tudják, melyik fajból mennyi van Magyarországon – nyilatkozta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Orbán Zoltán szerint az évtizedek óta megismételt számlálásnak köszönhetően pontos visszajelzést kapnak a természetvédők az egyes fajok állományának alakulásáról, és még időben értesülhetnek a változásokról.

A szóvivő elmondása szerint a telelő ragadozómadár-számolás nem kizárólag a magyar állományra vonatkozik, mert nagyon sok madár északabbi országokból érkezik hozzánk. Mint mondta, ilyen hosszú életű, ritka madarak esetében szemléletes visszajelzést 20-30-40 év távlatából kaphatnak.

Orbán Zoltán az InfoRádió műsorában is elárulta, hogy az 1980-as években a parlagi sasból az Északi-középhegységben 6-8-at láttak, réti sasból pedig 15-20 példányt. Az azóta eltelt több mint negyvenéves természetvédelmi munkának köszönhetően Magyarországon már 1113 réti sast láttak.

A negyven évvel ezelőtti 10-hez képest idén 660 parlagi sast figyeltek meg.

A szóvivő megjegyezte, hogy természetvédelmi sikereiket világviszonylatban is számontartják. A pozitív fejlemény pedig az élőhelyek védelmével, a facsoportok megtartásával magyarázható.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.