Egy ember meghalt a tömegkarambolban az M1-esen

kép 282
2023.03.11. 15:52
Mindkét irányban lezárták az M1-es autópályát Herceghalomnál baleset miatt. Öt kamion és 37 jármű ütközött össze, a helyszínre négy mentőhelikopter is érkezett. Összesen 36 ember sérült meg, egy személy életveszélyes, 13 fő súlyos sérüléseket szenvedett. A BRFK szombat este közölte, hogy a csoda elmaradt, nem mindenki élte túl a szerencsétlenséget, és egy holttestet találtak a roncsok alatt.

Baleset miatt mindkét irányban lezárták az M1-es autópályát Herceghalomnál szombat délután – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI érdeklődésére.

Szabó Bettina elmondta, az elsődleges információk szerint több személygépkocsi és egy kamion ütközött a Hegyeshalom felé vezető oldalon, a kamion átcsúszott a szembejövő sávba.

A balesetben többen megsérültek, és több autó is kigyulladt – tette hozzá.

kép2 851
Fotó: Police.hu

A katasztrófavédelem közleménye szerint több gépkocsi kigyulladt az M1-es autópálya 30-as kilométerszelvényénél, Mány térségében, a Győr felé vezető irányban.

A tatabányai, a bajnai, a törökbálinti hivatásos, a bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók mellett a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkatársai érkeztek az esethez, és további tűzoltóegységek tartanak a helyszínre. 

Öt kamion és 37 jármű ütközött össze

A rendőrség arról tájékoztatott, hogy szombaton 14 óra 25 perc körül az M1-es autópálya 26-os kilométerszelvényénél, a fővárosból kifelé vezető oldalon öt kamion és 37 személygépkocsi ütközött össze.

A katasztrófavédelem azt írta, harminckét személyautó, öt kisteherautó és hat kamion érintett. A járművek közül 19 személyautó, egy kisteherautó és egy kamion gyulladt ki. Összesen 36 ember sérült meg, melyből 1 személy életveszélyes, 13 fő pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

A másik irányban, a Budapest felé vezető oldalon két gépkocsi ütközött össze, ezek a járművek nem égtek ki.

Információk szerint tűz már nincs a helyszínen, az egységek visszahűtötték és áramtalanították a járműveket. A társhatóságok is az esetnél dolgoznak, többek között négy mentőhelikopter is érkezett a helyszínre. A forgalom mindkét irányban áll az érintett útszakaszon, a közlekedést az 1-es főútra terelik.

lead 2802
Fotó: Police.hu

Győrfi Pál is megszólalt

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a következőket nyilatkozta az M1 Híradónak:

Tömeges baleseti protokollnak megfelelően riasztottunk több mentőhelikoptert és számos mentőautót, akik már a helyszínre értek, folyik a sérültek ellátása. Az első visszajelzés alapján 25-30 sérült ellátása folyik ezekben a percekben, de ezek még nem végleges adatok, több jármű is kigyulladt, a felderítés és az ellátás folyik.

Mint fogalmazott, az egységes mentőszolgálat és a mentésszervezés egyik fontos értéke, hogy ezt pillanatok alatt meg tudják oldani, hiszen a kommunikációs láncuk segítségével végrehajtották a szükséges riasztást. Több mentőállomás, sőt több vármegye mentőse is a helyszínre ért, és együtt dolgoznak a sérültek érdekében.

Hozzátette: jelen pillanatban is még folyik a sérültek vizsgálata, egyelőre az első visszajelzés arról szólt, hogy körülbelül a sérültek fele súlyosan, másik fele könnyebben sérült.

A nagy sérültszámra való tekintettel több kórházba is fogjuk szállítani a sérülteket, ugye a mentőhelikopterek segítségével nagyon gyorsan tudjuk távolabbi kórházakban is elhelyezni a súlyos sérülteket, ennek a tervezése a helyszíni ellátással párhuzamosan a mentésirányításunkban folyik

– fogalmazott.

Jelentős a torlódás

A Pest vármegye területén történt baleset miatt jelentős torlódás alakult ki az M1-es autópályán. A rendőrök a sztráda főváros felé vezető oldalán a forgalmat Tatabánya-Óvárosnál leterelik.

A rendőrség kéri, hogy lehetőség szerint mindenki kerülje el az M1-es autópályát, és válasszon másik útvonalat, továbbá fokozott óvatosságra figyelmeztetnek.

Por okozhatta a balesetet

A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint a balesetet lokális porátfúvás okozhatta, mivel hatalmas szélvihar tombol az országban. Ennek következtében hirtelen csökkenhettek a látási viszonyok. 

Mint írták, a baleset körülményeiből adódóan a roncsok elszállítása a szokásosnál is több időbe telik. A porátfúvás és az égő járművek oltása során keletkezett sár nehezíti a takarítást. Hozzátették: Az autópálya újranyitása a roncsok elszállítása és az útpálya takarítása után történhet meg. 

10 gyermek sérült meg

Győrfi Pál az MTI-nek elmondta azt is, hogy 39 embert vittek négy település – Győr, Tatabánya, Székesfehérvár és Budapest – kórházaiba. A szóvivő információi szerint a tömegbalesetben tíz gyermek sérült meg, közülük négyen súlyosan és hatan könnyebben, valamint huszonkilenc felnőtt, akik közül tízen súlyosan, míg tizenkilencen könnyebben.

Az Útinform tájékoztatása szerint a lezárt autópálya forgalmát az 1-es főútra terelik, Budapest felől a 27-es jelű Herceghalom, Győr felől a 39-es jelű Bicske csomópontnál. A megnövekedett forgalom miatt az 1-es főúton is hosszabb menetidőre kell számítani.

BRFK: Sajnos a csoda elmaradt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BFRK) késő délután még arról írt, hogy igazi csoda történt, mivel a tömegbalesetnek nincs halálos áldozata, ám később kiderült, nem mindenki élte túl a szerencsétlenséget.

Sajnos a csoda elmaradt. Délután még bizakodtunk benne, hogy tényleg csoda történt, hogy mindenki túlélte, de kollégáink a roncsok alatt találtak egy holttestet

– közölte a BRFK, hozzátéve, hogy a helyszínelés, a holttest azonosítása folyamatban van.

„Kolléganőnk, Szabó Bettina r. főhadnagy és Csécsi Soma r. alezredes, a BRFK szóvivője a helyszínen, közvetlen közelről látta az úton fekvő, sérült embereket, az árokban didergő, rémült gyerekeket, a csomagjaikat menekítő embereket, azokat akik csak kérdezgették, hogy »kiégett az autóm, most mi lesz?« A sérültek, az összetört és kiégett autók között, a porban, a szélben, a kétségbeesett, a reszkető, a segítő és a segíteni próbáló emberek között hirtelen azt hittük, hogy ilyen csak a filmekben létezik. Sajnos nem! Ez a valóság volt.”

(Borítókép: Police.hu)