Hatalmas szélvihar tombol az egész országban, volt, ahol egy lakóház tetejét is megbontotta

2023.03.11. 10:31
Többfelé van érvényben másod- és elsőfokú riasztás országszerte a viharos szél miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat most lemérte, mennyi az annyi.

Úgy tűnik, a szélnél nincs sebességkorlátozás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint markáns hidegfront vonul át az országon. Az északnyugati szél sokfelé viharossá fokozódik.

A legerősebb lökéseket jellemzően óránkénti 70–90 kilométeres sebességgel várták. Ezt azonban már túlszárnyalták a legfrissebb mérések.

A meteorológiai szolgálat a közösségi oldalán arról ír, hogy a várt hidegfront már meg is érkezett, ezzel pedig a szél is feltámadt. A top 10-es listába pedig, amelyet a mérések alapján állítottak össze a legerősebb széllökésekről, csak 90 kilométer/órás sebességet meghaladó szélfúvások kerültek fel:

  1. János-hegy 114,1
  2. Kab-hegy 110,2
  3. Pér, repülőtér 108,7
  4. Győr, egyetem 108
  5. Pér, repülőtér (észak) 101,2
  6. Tés 97,9
  7. Kecskemét, repülőtér 97,6
  8. Kecskemét, repülőtér (észak) 97,2
  9. Mosonmagyaróvár 94,3
  10. Felcsút 92,9

Lakóház tetejét is megbontotta a szél

A meteorológiai szolgálat az erős széllökések veszélye miatt másodfokú riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékre. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-nek küldött közleményében azt írta, sok munkát ad a tűzoltóknak a viharos erejű szél az ország több vármegyéjében, fő- és mellékutakra, lakóépületekre dőlt fákról, letört ágakról érkeznek bejelentések. Délelőtt 9.30-kor már csaknem ötven címre várták a tűzoltók segítségét az országban.

47912474 4677ddb62fe3b4e0e7de65e532240494 wm (1)
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A Bács-Kiskun vármegyei Kecskeméten hatalmas ág szakadt le egy fáról, veszélyeztetve ezzel az alatta parkoló járműveket. A Békés vármegyei Szarvason, a csabacsűdi vasúti átjárótól mintegy 150 méterre, fa dőlt a vasúti sínekre. A Pest vármegyei Dunakeszin, a 2-es főút 15-ös kilométerszelvényénél kidőlt fa okoz teljes útzárat, Budaörsön a Sport utcában kidőlt egy fa a körforgalomból kifelé menet, az M7-es autópálya felé vezető irányban. Gödöllő térségében, az M3-as autópálya 30-as kilométerszelvényénél, a Budapest felé vezető oldalon fa dőlt a sztrádára, Gödön pedig egy tíz méter magas fa dőlt egy lakóházra.

Fejér vármegyében, Csákváron, a Kossuth Lajos utcában a fél úttestet elzárja egy kidőlt fa, amely a távközlési vezetéket is leszakította.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rajkán egy lakóház hullámpala tetejét kezdte meg az erős szél. A városrendészet közösségi oldalán közzétett fényképein az is jól látszik, hogy több közlekedési táblát eldöntött a szélfújás. 

Veszprémben megbontotta a szél egy lakóház tetejét, a cserép az ereszcsatornába csúszott.

A tűzoltók folyamatosan számolják fel a káreseteket.

Fejfájás és migrén

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint szombaton erős hidegfront terheli meg a szervezetünket. A frontérzékenyek

  • erős fejfájásra,
  • migrénre,
  • görcsös panaszokra számíthatnak.

Emellett fokozódnak a vérnyomásos problémák, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki rosszullétek, keringési zavarok.

Az erős, viharos szél ingerlékenységet, nyugtalanságot, fokozódó fejfájást idézhet elő, emellett jelentősen lecsökken a hő- és komfortérzetünk.

Önöknél is tombol a szélvihar? Küldjön képet, írja meg tapasztalatait!
Küldje el nekünk!

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras