Brutálisan nekiesett valaki a Duna-parti fáknak, most ki kell vágni őket

2023.03.12. 17:40
Valaki megrongálta a fák törzsét Dunakeszin, a Duna-parton. A kár akár több tíz millió forint is lehet. Most ki kell vágni a fákat.

Az elmúlt napokban a Duna-part északi szakaszán, Dunakeszi elitvárosrésznek számító területén valaki több vízparti fába is mélyen belevágott, több tíz millió forintnyi kárt okozva. Az ügyben rendőrségi feljelentést is tettek, és a helyszíni szemlék is megtörténtek. A terület a nagyvízi meder része, állami tulajdonban van, kezelője a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság. 

Tóth Eszter főkertész elmondta, hogy az elmúlt időszakban több lakossági bejelentés érkezett arról, hogy a Duna sor északi szakaszán több, vízparton álló fában kárt okoztak. Közölte azt is, hogy a fák törzsét körülbelül egy méter magasságban teljes keresztmetszetben átvágták.

A fák életfolyamataiban a szállítószövetek átvágásával visszafordíthatatlan károkat okoztak

– fogalmazott, hozzátéve, a biztonság miatt szükséges a fák kivágása, ezt az illetékes vízügyi igazgatóság fogja elvégezni.

A Dunakeszi Post arra is felhívta a figyelmet, hogy a parti sávban, főként ezen a szakaszon azért is veszélyes a fakivágás, rongálás, mert itt a folyó folyamatosan bontja a partfalat, sokszor nagyobb földtömeg szakad le, ezek a nagy fák pedig kiterjedt gyökérzetükkel tartják a partfalat. Ha a fa elpusztul, a gyökere is elkorhad, és a partfal könnyebben károsodik, omlik le, helyrehozhatatlan károkat okozva a partfalban, az útban, a parti házsorban.