Megszűnik az orvosi ügyelet, aláírásgyűjtést indítottak Őriszentpéteren

GettyImages-460492806
2023.03.13. 07:03
Aláírásgyűjtést indítottak a Vas vármegyei Őriszentpéteren, hogy ne szűnjön meg a környékbeli településeket is ellátó háziorvosi ügyelet. A Momentum megyei alelnöke szerint az új ügyeleti rendszer okozta változás nehéz helyzetbe hozza a falvakban élőket.

A helyi momentumos politikus szerint Őriszentpéter is egyike lehet azoknak a településeknek, ahol megszűnik a háziorvosi ügyelet – számolt be az RTL Híradó. A faluban sok az idős ember, a változás után már Körmendre, Szentgotthárdra vagy Zalaegerszegre kellene menniük a betegeknek, de a polgármester szerint sokaknak ez messze van.

Mindent meg fogunk tenni a lakosság érdekében, hogy ha mindenféleképpen szükséges, az átállás minél zökkenőmentesebb legyen, de az ideális, a legjobb megoldás nyilván az volna, ha megmaradhatna az őrségi orvosi ügyelet

– mondta Őr Zoltán polgármester a Híradónak.

Pleva Dániel, a Momentum Vas vármegyei alelnöke éppen ezért aláírásgyűjtést indított. Elmondása szerint az ügyelet megszűnésével az állam alig spórol meg valamit, hiszen a négyezer embert ellátó őrségi ügyelet költségeinek csaknem 80 százalékát 15 település önkormányzata állja.

„Ez egy fontos, mindenki számára jelentős közügy, ezért indítottuk a petíciót, és nagyon hamar szájra kapott a Facebookon, több mint százan írták alá, ami nem hangzik soknak, de ott azokon a kistelepüléseken nagyon nehéz elérni az embereket” – fogalmazott a politikus.

Az új ügyeleti rendszer eddig három vármegyében élesedett: Hajdú-Bihar vármegyében február elsején, míg Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében március elején indult el. Az Országos Mentőszolgálat korábban már közölte, hogy az eddigi tapasztalatok alapján jól működik a rendszer. A híradó megkeresésére most azt válaszolták, hogy Vas vármegyében csak az év második felében változhat a rendszer, és a részletekről időben tájékoztatják majd a helyieket.

Az ügyeleti rendszer működése

A Belügyminisztérium tavaly az év utolsó napján tette közzé a módosítást, amely új alapokra helyezi egyebek mellett a praxiskörzeteket, az állami mentőszolgálat szerepét és a szakápolási rendszert is. Emiatt a központi ügyelet megszervezéséért – Budapesten kívül – az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) lesz a felelős. Ez alapján az OMSZ a háziorvosi, házi gyermekorvosi részvétellel működő ügyeletet hétköznap 16.00–22.00 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 08.00–14.00 óráig biztosítja.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) ezt követően 2023. február elején egyhangúlag megszavazta, hogy a hosszú távú célok elérése érdekében a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést, helyezzék letétbe feladatellátási szerződésük felmondását, a kórházi orvosok pedig önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe. Döntésüket azzal indokolták, hogy a magyar egészségügy helyzete tarthatatlanná vált. Később pedig azt közölték, hogy több orvos is jelezte feléjük, hogy presszió, fenyegetés éri őket az ügyeleti ellátási szerződés megkötése miatt.

Ezzel összefüggésben azt üzenték kollégáiknak, hogy a MOK elnöksége etikai eljárást kezdeményez egy megyei háziorvosi kollegiális vezetővel szemben, aki néhány napja a háziorvosokkal folytatott megbeszélésen a saját kollégáit negatív értékítélettel minősítette, és valótlan állításokat tett az orvostársadalom összefogásával kapcsolatban.

A kormány gyorsan reagált: lefaragott a MOK hatásköréből, megszüntette a kötelező kamarai tagságot, de az etikai ügyek is átkerültek az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz.

(Borítókép: Carl Court / Getty Images)