Adatokkal való visszaélés miatt ítéltek el egy rendőr alezredest

2023.03.14. 14:04
A Győri Törvényszék Katonai Tanácsa első fokon végrehajtandó, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt több volt hivatásos rendőrt, valamint több ügyvédet és ügyfeleiket hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt – tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség kedden az MTI-t.

A vádirat lényege szerint az ügy egyik fő vádlottja az elkövetés idején az egyik kerületi rendőrkapitányságon szolgálatot teljesítő rendőr alezredes, aki 2012–2013-ban anyagi ellenszolgáltatásért – alkalmanként pár százezer forintért – cserébe budapesti ügyvéd ismerőseinek, illetve azok ügyfeleinek szolgáltatott ki adatokat rendőrségi és más hatósági nyilvántartásokból.

Volt olyan eset is, hogy a rendőr főtiszt pénzért cserébe magáncélú felderítő tevékenységet is végzett a megbízóinak. Ennek keretében egy vádlott-társával együtt a teljes körű adatellenőrzésen túl a célszemélyeket lakcímükön megfigyelte, róluk környezettanulmányt végzett, és mindezt dokumentálta.

A célszemélyek többek között a megbízók volt házastársai vagy üzleti riválisai voltak.

Egy másik esetben a vádlott rendőrtiszt a bűnüldöző hatóságok látókörébe került ismerősének rendszeres fizetség ellenében információkat és szakmai tanácsokat adott, valamint egy esetben segédkezett neki egy hamis tartalmú feljelentés megszövegezésében. A feljelentés alapján indult büntetőeljárásban három ember alaptalanul került letartóztatásba.

A vád szerint szintén a volt főtiszt vádlott volt az, aki egy másik rendőrrel együtt még 2008–2009-ben egy vállalkozó előtt azt a látszatot keltette, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe egy önkormányzati dolgozó segítségével elintézi, hogy részére az önkormányzat működési hozzájárulásokat, illetve különböző engedélyeket adjon ki. Az is szerepelt a vádban, hogy egy másik volt hivatásos rendőr – szintén egy rendőrtársa közbenjárásával – anyagi ellenszolgáltatás fejében elintézte, hogy egy civil személy soron kívül lőfegyvertartási engedélyhez jusson.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség vádiratában összesen 13 vádlott – öt rendőr, két ügyvéd és hat civil – szerepelt.

Egy civil azonban az eljárás alatt meghalt. A törvényszék katonai tanácsa a rendőr vádlottak közül négyet 2–4 év közötti tartamú letöltendő börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélt, az ötödik hivatásos vádlott pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az ügyvéd vádlottakat a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre ítélte, az ügy civil vádlottjai pedig felfüggesztett börtönbüntetést, illetve megrovást kaptak. Az első fokon meghozott ítélet nem jogerős, az ellen a vádlottak és védőik fellebbeztek – olvasható a közleményben.