Újabb képeket mutatott a Nyugati metrómegállójáról Karácsony Gergely

2023.03.14. 07:19
Március 20-tól lehet újra használni Budapesten az M3-as metró Nyugati pályaudvaron lévő metrómegállóját, amelyről Karácsony Gergely főpolgármester osztott meg fényképeket és új információkat.

Több új fényképet is megosztott közösségi oldalán a március 20-tól használható, a budapesti Nyugati pályaudvaron lévő új metrómegállóról Karácsony Gergely főpolgármester. Posztjában azt írta, hogy az állomást összesen hét mozgólépcső és egy ferdelift köti majd össze a felszínnel.

A főpolgármester beszámolója szerint a ferdeliftet úgy tudták elhelyezni a kivitelezők, hogy ugyanúgy négy mozgólépcsőt építettek, mint 42 évvel ezelőtt, a metrómegálló eredeti átadásakor.

Ahhoz, hogy ez a technikai bravúr sikerüljön, szó szerint el kellett menni a falig. Amit oldalt látunk, az bizony a tartószerkezet szigetelése, amelyet az építészek az állomás arculatának részévé tettek. Lent az eredeti színekre utaló, azokat újragondoló burkolatokkal, betonpadokkal és persze az eredeti, jellegzetes alakú oszlopokkal találkozunk

– fogalmazott bejegyzésében Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy a vágányok mögött sörösdobozokkal is találkozhatnak az erre közlekedők. Viszont nem eldobálva, hanem alumíniumhabbá alakított formában.

„Ez takarja a vágányok mellett vezetett kábeleket és az akusztikai burkolat egy részét, amelyek abban segítenek, hogy a felújított állomások csendesebbek legyenek” – tette hozzá.

Karácsony Gergely közölte, több fontos és értékes dolog nem lesz látható a felújított megállóban, az egyik ilyen egy modern, vízköddel oltó rendszer, valamint a szellőzést biztosító nagy méretű ventilátorok.

Öt és fél évig tartott a rekonstrukció

A 3-as metró felújítása még 2017 őszén kezdődött el. Az öt és fél éve tartó rekonstrukció alatt teljesen megújult a metróvonal infrastruktúrája: többek között új vágányokat és kitérőket építettek be, kicserélték a biztosítóberendezéseket és szigetelték az alagutakat is.

felújításnak köszönhetően minden állomás és megálló új külsőt és belsőt kapott, valamint nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre is. Ennek keretében lifteket és ferde pályás felvonókat építettek be, hogy a mozgásukban korlátozott emberek is tudják használni a metrót, illetve taktilis jelekkel segítik a látásukban korlátozott emberek közlekedését.

Az ország legforgalmasabb vasútvonalának számító 3-as metró felújítása – várhatóan két hónap múlva – a Nagyvárad tér és a Lehel tér állomások megnyitásával fejeződik be. Májustól már minden nap a teljes vonalon közlekednek a szerelvények, és az összes állomást használhatják az utasok – írta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyik korábbi közleményében.