Továbbra sem tudni, mikor közlekedhetnek újra a BKV hajói a Dunán

B  ZA20180814014
2023.03.14. 09:07
Előbb a koronavírus-járvány, míg újabban a forráshiány miatt szünetelt a BKV hajózási szolgáltatása a Dunán. A cég ugyanakkor leszögezte: gazdasági okai vannak a szünetnek, ami nem jelent egyet az ágazat megszüntetésével.

Egy gazdaságilag fenntarthatóbb dunai hajóközlekedés kialakítását vizsgálja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV, így március 15-én még biztosan nem indul el a hajózás – írja a Népszava.

A lap cikkében arról is írt, hogy a BKV már a múlt évben is csak a csepeli kompot üzemeltette, a fővárosi önkormányzat ugyanis nem tudta biztosítani azt az anyagi fedezetet, ami a hajózás üzemeltetéséhez szükséges Budapesten.

Ez a tendencia egyelőre idén sem változik, a BKV indoklása szerint a hajózási szünetnek – amely immáron negyedik éve tart – gazdasági okai vannak, azonban ezt nem azt jelenti, hogy az ágazatot megszüntetnék. 

A Népszava megjegyzi, hogy a válaszból nem derült ki, mikorra érhet véget az átmeneti szünet a hajózásban. Az üzemeltetésre tendert nem írtak ki, a BKV pedig korábban sem rendelkezett saját hajózási személyzettel, hajói voltak csak, amiknek az üzemeltetését minden esetben külsös cégre bízták.

(Borítókép: Balaton József / MTI)