Kiadták a figyelmeztetést az M1-es autópályán

D ATI20200425023
2023.03.15. 09:07
Erős, néhol viharos széllökésekre kell számítani országszerte – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Emiatt többfelé felkaphatja a szél a port, ami nagyon balesetveszélyes, ha nem figyelünk kellőképpen.

Erős, néhol viharos széllökésekre kell számítani országszerte – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ma kiemelten a Dunántúlon, majd északkeleten is elérhetik a legerősebb széllökések az óránkénti 60-75 kilométeres sebességet, de helyenként óránkénti 80 kilométeres sebesség körüli széllökés sem kizárt. A szél miatt a meteorológusok ki is adták a riasztást az ország északnyugati részére.

Nem árt figyelni azonban az ország többi részén is, hiszen tíz vármegyére is figyelmeztető jelzés van érvényben. Estére fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

Az M1-es autópályán a 102-es és 103-as kilométer közötti szakaszon Nagyszentjános/Bőny térségében a viharos erejű széllökések miatt időnként sűrű por és homokfelhő rontja a látási körülményeket.

 Erre táblák is felhívják a figyelmet, vegyék komolyan a figyelmeztetést.

Az Útinform is figyelmeztet az erős szélre, mint írják, a Dunántúlon, főként a Balaton nyugati medencéjében és a Balaton-felvidéken, valamint a Tiszától keletre eső tájakon, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is nagy lesz a szél.

A viharos erejű szél sok helyen hordja a homokot és a port, ezzel porvihart kavarva, így a látótávolság hirtelen akár 50 méter alá is lecsökkenhet. Ilyen területekre érve lassítsanak és használják a vészvillogót!

A hegyvidéki, illetve a fákkal határolt utakon és alsóbbrendű utakon lehetnek letört faágak vagy akár kidőlt fák is – figyelmeztetnek.

Amennyiben ilyet látnak, kérjük, hívják az Útinform ügyeletét a 061/336-2400-as telefonszámon és vezessenek kellő figyelemmel!

Ez okozta az M1-es balesetet

Mint ahogy korábban beszámoltunk, szombat délután harminckét személyautó, öt kisteherautó és öt kamion ütközött az M1-es autópályán, a fővárosból kifelé vezető oldalon. Magyarország egyik legsúlyosabb közúti közlekedési balesetében 40 ember sérült meg, akik közül egy ember meghalt; két ember életveszélyes állapotban van; 12 ember – négy gyermek és nyolc felnőtt – súlyos, míg 25 ember, 6 gyermek és 19 felnőtt könnyű sérüléseket szenvedett.

A járművek közül tizenkilenc személyautó, egy kisteherautó és egy kamion gyulladt ki. A rendelkezésre álló adatok szerint azonban már 12 óra körül is volt egy baleset a térségben, így tudni lehetett, hogy a porátfúvás miatt járhatatlan az autópálya – az illetékes hatóságok mégsem tettek semmit. Erről szóló összefoglaló cikkünket ide kattintva érheti el.

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)