Tíz vármegyére is kiadták a figyelmeztetést

2023.03.15. 06:14
Március 15-én felhős, borongós idő lesz az ország nagy részén, csak délután bukkan ki a felhők mögül a nap a nyugati, északnyugati tájakon. A Dunától keletre esőt jósolnak, később a hegyekben és a Tiszántúlon is, de ezeken a tájakon havas eső, havazás válthatja az esőt. A szakemberek erős hidegfronti hatásra is figyelmeztetnek.

Március 15-én felhős, borongós idő lesz az ország nagy részén, csak a nyugati és az északnyugati tájakon szakadozhat fel a felhőzet a délutáni órákban – írja előrejelzésében az időkép. Kezdetben többfelé, napközben egyre inkább az Alföldön és az Északi-középhegységben valószínű eső, amit előbb a hegyekben, késő délután a Tiszántúlon is havas eső, helyenként havazás válthat fel.

Napközben 3–12 fokra van kilátás.

Lesznek olyan, Dunától keletre eső tájak, ahol délután hidegebb lesz, mint reggel.

időkép5
Fotó: Időkép

Csütörtök reggel a keleti határhoz közeli tájakon még havas eső, esetleg hószállingózás előfordulhat. Napközben sok napsütésre lehet számítani, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből kisebb zápor, hózápor kialakulhat, főként a középső országrészben. Többfelé élénk, keleten erős lesz az északi-északkeleti szél.

Hajnalban mínusz 3, plusz 3, délután 7–11 fokot mérhetünk.

Kiadták a riasztást

Ma kiemelten a Dunántúlon, majd északkeleten is elérhetik a legerősebb széllökések az óránkénti 60-75 kilométeres sebességet, de helyenként óránkénti 80 kilométeres sebesség körüli széllökés sem kizárt – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szél miatt a meteorológusok ki is adták a riasztást az ország északnyugati részére.

riasztás
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Nem árt figyelni azonban az ország többi részén is, hiszen tíz vármegyére is figyelmeztető jelzés van érvényben. Estére fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

figyu
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Reggeltől az Északi-középhegység hegyvidéki területein, majd késő délutántól az ország keleti harmadában helyenként síkvidéken is az esőt havas eső, havazás váltja fel.

Síkvidéken megmaradó hótakaró nem valószínű, azonban az Északi-középhegységben körülbelül 400-500 méter felett megmaradhat a hó, a magasabb csúcsokon (Mátra, Bükk, Zempléni-hegység) akár 10-15 centiméteres olvadozó hóréteg is összejöhet.

Komoly veszélyre figyelmeztetnek

Szerdán erős hidegfronti hatás érvényesül, ami az egészséges emberek szervezetét is megviselheti. Általános lehet

  • a fejfájás,
  • gyakori a nyugtalanság,
  • az éjszakai órákban alvászavarok

is felléphetnek.

Fokozódik

  • a görcshajlam,
  • nő a szívinfarktus kockázata,
  • a kismamáknál korábban megindulhat a szülés. 

A szívbetegek állapota romolhat, nekik célszerű kerülni a megterhelő fizikai tevékenységeket. A tüneteket az erős, viharos szél tovább fokozhatja, valamint emiatt jelentősen romolhat hő- és komfortérzetünk.

Havas eső válthatja az esőt

Szerdára virradóra többfelé, napközben egyre inkább a Dunától keletre kell az eső és a záporok miatt vizes, csúszós utakra számítani. Az Északi-középhegységben, majd délután a Tiszántúlon is havas eső, havazás válthatja az esőt, főként a hegyvidéki tájakon latyakos, hókásás útszakaszok is előfordulhatnak.

Sokfelé erős, északkeleten és a Dunántúlon viharos északi-északnyugati szél csökkentheti jelentős mértékben a járművek menetstabilitását. Délután nyugaton már előbújik a nap, érdemes lehet vezetés közben napszemüveget viselni. A hidegfronti hatás miatt türelmetlenebbek lehetünk az utakon, tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk óvatosan! – kérik a szakemberek.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras