Röfög, horkol és pukizik, mégis őt szeretik a legjobban

GettyImages-1473036491
2023.03.16. 18:29
Letaszította a trónról a labrador retrievert a francia buldog, már ami a legnépszerűbb kutyafajtát illeti az Egyesült Államokban. A számuk tíz év alatt ezer százalékkal nőtt.

Harmincegy éven át volt a labrador retriever az amerikaiak legkedveltebb kutyája, a francia buldog – vagyis a Frenchie, ahogyan az 1884-ben alapított Amerikai Kennel Club (AKC) nevezi – először nyerte el a rangos címet – írta szerdai közleményében a szervezet.

A friss, 2022-es lista második helyén a labrador retriever, a harmadikon a golden retriever végzett.

A francia buldognak, amely 2012-ben még a 14. helyen állt, az évek során meredeken nőtt a népszerűsége, és jó okkal: a Frenchie-k játékosak, több feladatra is alkalmasak, hűségesek és társaságkedvelők

 – mondta Gina DiNardo, az egyesült államokbeli fajtiszta kutyák védelmére alakult szervezet vezetője.

Az éves népszerűségi listát az AKC a különböző fajtákhoz tartozó, regisztrált kutyák alapján állítja össze. Az MTI beszámolója szerint tíz év alatt a bejegyezett francia buldogok száma ezer százalékkal nőtt.

A francia buldog az amerikai sztárok kedvence, azonban a bűnözőké is, akik sok ezer dollárért adják tovább a kis termetű fajta egyedeit a feketepiacon. New Yorktól Los Angelesig, Miamitól Chicagóig nő az ellopott francia buldogok száma.

Lady Gaga amerikai énekesnő két buldogja, Koji és Gustav elrablása feltehetően tovább növelte a fajta népszerűségét. Egy húszéves férfit, aki erőszakkal vette el a sztár alkalmazottjától a két kutyát, decemberben Los Angelesben 21 év börtönre ítéltek.

(Borítókép: Egy francia buldog a CRUFTS kutyakiállítás negyedik napján a NEC Arénában 2023. március 12-én Birminghamben. Fotó: Katja Ogrin / Getty Images)