Beperli a kormányt négy hetilap az állami hirdetések egyenlőtlen elosztása miatt

2023.03.17. 14:57
A médiapiac torzítása és a hirdetések egyenlőtlen elosztása miatt indít pert a kormány ellen a Magyar Narancs, az Élet és Irodalom, a Jelen és a Magyar Hang.

A Magyar Narancs, az Élet és Irodalom, a Jelen és a Magyar Hang már ügyvédet is talált, Tóth Balázs személyében a Helsinki Bizottságnál, akivel jelenleg azt keresik, mely fórumokon lehet hatékonyan eljárást elindítani a kormány ellen. A négy lap a médiapiac torzítását és a hirdetések egyenlőtlen elosztását kifogásolja.

A tervek szerint az ügynek lesz egy európai szintű kezdeményezése, vagyis a lapok eljárást indítanak az Európai Versenyhivatalnál, illetve a magyarországi bíróságokon is. Ezen túl a Gazdasági Versenyhivatalnál is indítanak feljelentést – mondta el a Kreatívnak Lukács Csaba, az akciót kezdeményező Magyar Hang lapigazgatója.

Ez egy kicsi ország, kicsi piac, nagyságrendileg tudjuk ki milyen példányszámokkal dolgozik. Hogy csak egyetlen példával éljek, 2020-ban a Figyelőt 1500-2000 példányban adták el. Kiszámoltam, hogy esetükben, ha akkor 790 forintért vásárolt valaki egy példányt, arra 3600 forint közpénz jutott, ami egyszerűen döbbenetes, azaz mintegy ötször annyit költött még erre az újságra az állam hirdetéseken keresztül, mint maga az olvasó, miközben más lapok próbálnak az éhhalál szélén egyensúlyozni

– közölte Lukács Csaba.

Hozzátette, az Európa Parlament hamarosan tárgyalja az európai médiaszabadságról szóló törvényt, így kezdeményezni fogják, hogy ott is hallgassák meg ügyüket.