2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország 1
Ausztria 3
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

A Fidesz-frakció támogatja a finn NATO-tagságot, de a svédekről nem döntöttek

DSC3027
2023.03.17. 16:13
Kocsis Máté közölte, hogy a Fidesz-frakció támogatja Finnország NATO-csatlakozását, erről március 27-én lesz a parlamenti szavazás, Svédországról viszont nem döntöttek.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette:

A Fidesz-frakció nevében tájékoztatom Önöket, hogy döntöttünk Finnország NATO-csatlakozásának támogatásáról. Az erről szóló parlamenti szavazást március 27-re előrehozzuk, azon egységesen igennel fogunk voksolni. Svédország ügyében a képviselőcsoport később dönt.

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan egyébként pénteken jelentette be, hogy támogatják Finnország NATO-csatlakozását.

Kocsis Máté arra hívta fel a hazai és nemzetközi szereplők figyelmét, hogy „a magyar Országgyűlés szuverén testület, hazánk legfőbb népképviseleti szerveként kizárólag egyetlen felettese van: a magyar választópolgárok közössége. Ezért semmiféle nyomásgyakorlást nem fogadunk el sem külföldről, sem külföldi megrendelésre dolgozó magyar baloldali politikusoktól, sem NGO-któl, sem a médiától arra vonatkozóan, hogy a parlament mikor, milyen ütemben milyen ügyeket tárgyaljon, azokról mely napokon szavazzon.”

A frakcióvezető leszögezte: minél nagyobb nyomást gyakorolnak egy döntés gyors meghozatalára, az minden esetben annál alaposabb megfontolást igényel, „Magyarország kormánya és parlamenti többsége nem dollárbaloldali, hanem szuverenista jobboldali, ezért – kérem – tekintsék ezt az elvet irányadónak a jövőre nézve is.”

Delegáció utazott a két országba

Svédország és Finnország NATO-csatlakozását már csak Törökország és Magyarország nem ratifikálta. A kérdés március elsején napirendre került a parlamentben, akkor vitáztak róla a képviselők.

Hende Csaba kormánypárti képviselő vezetésével a közelmúltban négyfős delegáció járt Finnországban és Svédországban a NATO-csatlakozás ügyében. Kocsis Máté frakcióvezető korábban arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ratifikációra buzdította a képviselőket, de vita alakult ki a kérdésről, mert „ezeknek az országoknak a politikusai durván, alaptalanul, közönségesen sértegették Magyarországot”.

(Borítókép: Kocsis Máté 2023. február 23-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)