Lisztet hívott vissza a Nébih, mert szívritmuszavart okozhat

2023.03.17. 15:04
Tropánalkaloid-szennyezettség miatt a Nébih visszahívja a Bauck Hog bio teff teljes kiőrlésű, 400 grammos kiszerelésű lisztjét.

Tropánalkaloid-szennyezettség miatt visszahívják a Bauck Hof bio teff teljes kiőrlésű, 400 grammos kiszerelésű lisztet – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján pénteken.

Hozzátették, hogy a visszahívás a 2024. 01. 09-i minőségmegőrzési idejű Bauck Hof bio teff liszt, teljes kiőrlésű 400 g elnevezésű termékre vonatkozik.

A NÉBIH FELHÍVJA A VÁSÁRLÓK FIGYELMÉT, HOGY A TERMÉKET NE használják fel.

A Nébih oldalán olvasható tájékoztatás szerint a tropán alkaloidok, például: nadragulya, beléndek, csattanó maszlag, illetve kokacserje családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei. A növény minden részében megtalálhatók, így a magban is. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarításánál, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.