Ha ezt nem lépi meg az önkormányzat, Budakalász élhetetlenné válna

2023.03.18. 16:35
37 hektárral csökkenti beépíthető területének méretét Budakalász. A város alpolgármestere a döntést azzal indokolta, hogy ha nem tesznek semmit, akkor további ötezer fővel bővülne a település lakossága, és ezt a helyi infrastruktúra már nem bírná el.

Budakalász lakossága az elmúlt tíz évben csaknem húsz százalékkal gyarapodott, ilyen mértékű növekedésre a település infrastruktúrája ugyanakkor nincs felkészülve – erről beszélt a helyi alpolgármester az InfoRádióban.

Forián-Szabó Gergely hangsúlyozta: ha a betelepülés ebben a tempóban folytatódik, akkor a város élhetetlenné válik, ezért is döntöttek a szabályozási terv módosítása mellett. A változás értelmében a jelenlegihez képest 37 hektárral csökken a beépítésre szánt területek nagysága, ugyanakkor a zöldterületek csaknem 2 hektárral, az erdőterületek 10 hektárral, a mezőgazdasági és vízgazdálkodási területek pedig 8 hektárral bővülhetnek.

Az InfoRádió adásában nyilatkozó politikus hozzátette: ha nem tennének semmit, akkor még ötezer fővel nőne Budakalász lélekszáma, amit a helyi infrastruktúra már nem tudna kiszolgálni.