Már húszezer orvos jelezte, hogy a MOK tagja akar maradni

2023.03.18. 06:36
Még tizenöt napon át nyilatkozhatnak az orvosok arról, hogy a törvénymódosítás ellenére szeretnének-e kamarai tagok maradni. A legfrissebb tájékoztatás szerint már 20 ezren éltek a lehetőséggel.

Két hét alatt húszezren jelezték, hogy kamarai tagok akarnak maradni – közölte honlapján a Magyar Orvosi Kamara, amely egy visszaszámlálót is létrehozott, ezzel jelezve, hogy hány nap maradt még a nyilatkozattételre.

Közleményükben azt írják: ez az aktivitás azt jelenti, hogy Magyarországon egy tenni akaró, összetartó orvosközösség fogja tovább képviselni a betegei és a hivatás érdekeit. „Első körben biztosíthatunk mindenkit, gyógyítókat és a lakosságot egyaránt, hogy a Magyar Orvosi Kamara a továbbiakban is politikamentes szervezetként fog fellépni: nincs bal- és jobboldali orvoslás” – írták.

Ahogy az elmúlt években, ezután is a hiteles szakmai álláspont megfogalmazását tartjuk fontosnak, és nem hagyjuk, hogy a politika címkéket ragasszon ránk

– fogalmaznak a közleményben.

A kamara és a kormány konfliktusa

Mint ismert, a Belügyminisztérium nemrégiben nyújtott be egy törvénymódosítást, melyet az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban el is fogadott, később ki is hirdették. A jogszabályok értelmében

  • megszűnt a kötelező orvosi kamarai tagság (csak az marad, aki úgy nyilatkozik),
  • a nem kamarai tagok is praktizálhatnak,
  • az etikai eljárások pedig – a folyamatban lévőkkel együtt – átkerültek a MOK-tól az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz.

A kamara és a kormány legújabb konfliktusában döntő szerepet játszott az a  február 4-i küldöttgyűlés , ahol a MOK „az azonnali és hosszú távú célok elérése érdekében” nyomásgyakorlásba kezdett: arra kérték a háziorvosokat, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket.

A döntéshozók szerint a kamara döntése a betegbiztonságot veszélyezteti. A kormány azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy a MOK etikai eljárás alá vonta az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, aki tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról a kollégáinak.

A kamara erre úgy  reagált , hogy pusztán etikai bejelentést tettek egy olyan személy ellen, aki visszaélt hivatali helyzetével. Ez a kijelentés ugyanakkor nem árnyalta a történteket, a kormány törvényileg próbál pontot tenni az ügy végére.