Nem Orbán Viktort akarta védeni az igazgató, aki betiltotta a diákok március 15-ei előadását

2023.03.18. 15:18
Csenki József, a Budenz József Általános Iskola és Gimnázium igazgatója betiltotta a diákok március 15-ei előadását, mert abban politikai áthallások voltak. Bár az intézményvezető tudta, hogy döntésének komoly negatív visszhangja lehet, mégis a cenzúra mellett döntött, álláspontja szerint ugyanis az aktuálpolitika semmilyen körülmények között nem való az iskolába.

Mint arról korábban az Index elsőként beszámolt, a Budenz József Általános Iskola és Gimnáziumban az igazgató betiltotta a negyedik osztályosok március 15-i műsorát, mert abban politikai áthallások voltak. A történtek után az alsó tagozatos diákok a folyosóra vonultak, ott tüntettek, valamint aláírásokat gyűjtöttek annak reményében, hogy az elmaradt előadást mégis bemutathatják.

Az igazgató azért lépett így, mert túl sok aktuálpolitikai utalás volt az alkalomra írt darabban, amely Petőfi Sándor életét dolgozta fel. Bár Csenki József konkrét részleteket nem akart elárulni, a hvg365-nek nyilatkozó, névtelenséget kérő forrás elmesélte: a műsor végén megidézték Petőfi szellemét, akitől megkérdezték, hogyan lehetne javítani az ország helyzetén, mire azt válaszolta, hogy „akasszátok fel aaa... – majd halkan hozzátette – kabátomat”.

Az igazgató szerint ebben a pillanatban a nézők minden bizonnyal Orbán Viktorra gondoltak. Csenki József a  hvg365-nek azt mondta erről: noha tudta, döntésének negatív visszhangja lehet, továbbra is azon az állásponton van, hogy az aktuálpolitika nem való az iskolába,

és ilyen üzenet akkor sem hangozhatna el, ha más lenne a miniszterelnök.

Az igazgató az esetről egyébként tájékoztatta a tankerület vezetőjét, de azt a választ kapta, hogy „ez az ő jogköre”. Hozzátette: tavaly egyszer viszont behívatták, amikor kollégái azt énekelték, hogy „rohadjon meg Pintér Sándor”, ám végül se ő, se a tanárok nem kaptak figyelmeztetést, egy magyarázattal megúszta az egészet.