A végsőkig tiltakoznak az akkugyár ellen a momentumosok

2023.03.19. 15:05
Hétfőn lejár egy fontos határidő. A Momentum a civilekkel együtt mindent elkövet, hogy a debreceni akkumulátorgyár ne épülhessen meg – írta a párt.

A Momentum Mozgalom szerint a debreceni akkugyár-beruházással közvetlenül érintett civilekkel együttműködve, közigazgatási perrel és további jogi lépésekkel kikényszeríthető a „vízzabáló kínai gigaprojekt leállítása. Erről írt Facebook-oldalán Mándi László, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője.

Mint írták, hétfőn lejár egy határidő, a debreceni akkugyár létesítéséhez szükséges, egységes környezethasználati engedéllyel szemben közigazgatási perhez szükséges kereset benyújtásának jogvesztő határideje. Ennek az engedélynek a megadását az egységes környezethasználati engedélyezési eljárást végző kormányhivatalnak a vonatkozó jogszabályok alapján egyértelműen el kellett volna utasítania.

A tervezett beruházásról eddig ismertté vált információk alapján a párt szerint ez az engedély politikai nyomásra és jogszabály-ellenesen született meg. Ezért a Momentum, egyetértve a helyi civilekkel és független környezetvédelmi szakértőkkel, velük együttműködve és őket támogatva mindent megtesz azért, hogy ezt az engedélyt visszavonják.

Ezt szerintük akkor lehet elérni, ha a vonatkozó jogszabályok alapján a beruházással közvetlenül érintettek nyújtanak be keresetet a beruházást engedélyező határozattal szemben. Ennek érdekében az elmúlt hetekben nemcsak felvették a kapcsolatot a helyi civilekkel, hanem jogi támogatást is nyújtottak.

Eszerint a Momentum nem közvetlenül támadja meg a kiadott engedélyt,

hanem a helyi civileknek nyújt jogi támogatást ahhoz, hogy még a jogvesztő határidő lejárta előtt, azaz a hétfői napon bírósági keresettel kezdeményezhessék a debreceni akkumulátor-gyártó üzem létesítéséhez szükséges egységes környezethasználati engedély felfüggesztését, visszavonását.

Az akkugyár ügyében a minap egy másik ellenzéki párt, az LMP is közleményt tett közzé