Halálos csalétket szórnak ki a kutyáknak Budapesten

GettyImages-1140156128 (1)
2023.03.20. 07:43
Szöges kolbászfalatkákat szórtak szét Budapest XVIII. kerületében. Az idegen test felhasíthatja a kutyák nyelőcsövét, és ilyenkor csak azonnali műtéttel lehet elkerülni, hogy az állat kínok között elpusztuljon. Az ügyben nyomozás indult.

Budapest XVIII. kerületében szöges kolbászfalatkákat szórtak szét a kutyáknak. A kutyasétáltatók a Péterhalmi-erdőben, valamint a Hargita és Béke tér környékén bukkantak rá a halálos csalétekre, amely azért veszélyes, mert a szögek felhasítják az állat nyelőcsövét és a gyomrát is, ilyenkor csak azonnali műtéttel lehet elkerülni, hogy a kutya kínok között elpusztuljon.

Egy állatorvos azt mondta, egyre több kutyát visznek hozzá, mert lenyelt egy ilyen csalit. A rendelőben általában röntgennel, ultrahanggal és endoszkóppal derítik ki, hogy mit evett meg az állat. Az éles tárgyak több sérülést is okozhatnak a kutya testében. 

Az idegen test átfúrhatja a vékonybél falát is, ilyenkor már hashártyagyulladást okozhat, mert bakteriális fertőzés jut ki a hasüregbe

– nyilatkozta a TV2 Tények műsorában Juhász Csaba állatorvos.

Ha ilyen eset történik, csak az állatorvos mentheti meg a kutyát: altatás után a nyelőcsövön keresztül veszi ki a szöget, de rosszabb esetben hasi műtétre is sor kerülhet. 

Az ügyben már a rendőrség is nyomozást indított, az állatkínzó akár évekre börtönbe kerülhet. A kutyatulajdonosok egy Facebook-csoportban is felhívták a figyelmet a szöges kolbászokra. Az egyik kutyasétáltató úgy nyilatkozott, csütörtökön találták az első csalit, de már tavaly ősszel is előfordult hasonló eset, akkor volt olyan állat, amely elpusztult.

(Borítókép: Robert Alexander / Getty Images)