Nyílt levélben követelik az egykori miniszterek a svéd és finn NATO-csatlakozást a kormánytól

2023.03.20. 16:20
Aggódnak a V21-csoport tagjai, a korábbi miniszterek és európai biztosok azt kérik az Országgyűléstől, hogy azonnal ratifikálja a NATO bővítését Svédországgal és Finnországgal. Magyarország korábban kijelentette, támogatja a finn NATO-tagságot, de a svédekről egyelőre nem döntött. Jelenleg úgy tűnik, hogy mind Törökország, mind Magyarország a finnek csatlakozását támogatná csak.

Nyomatékosan kérjük, hogy az Országgyűlés haladéktalanul ratifikálja védelmi szövetségünk, a NATO kibővítését Svédországgal és Finnországgal. Késlekedésnek nincs helye és indoka, a két belépő ország erősíti a védelmi szövetséget, amelynek tagja vagyunk, és fokozza annak európai jellegét

– írta Facebook-bejegyzésében a V21-csoport, amelyet korábbi kormányok tagjai, volt európai biztosok és a művészeti, tudományos élet szereplői alkotják.

A nyílt levél előzménye, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pénteken kijelentette: a Fidesz-frakció támogatja Finnország NATO-csatlakozását, erről március 27-én lesz a parlamenti szavazás, Svédországról viszont nem döntöttek.

Tájékoztatom önöket, hogy döntöttünk Finnország NATO-csatlakozásának támogatásáról. Az erről szóló parlamenti szavazást március 27-re előrehozzuk, azon egységesen igennel szavazunk. Svédország ügyében a képviselőcsoport később dönt

– közölte Kocsis Máté, aki egyúttal felhívta a hazai és nemzetközi szereplők figyelmét arra, hogy a magyar Országgyűlés szuverén testület, és Magyarország legfőbb népképviseleti szerveként kizárólag egyetlen felettese van: a magyar választópolgárok közössége.

Fordulatra van szükség

A V21 közleménye arról ír, hogy Európa a hidegháború óta most van a legnagyobb veszélyben, amelynek felelőse Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki az orosz–ukrán háború elindítója. 

A kormány adjon ki világos állásfoglalást, amelyben megnevezi az orosz agresszort és kinyilvánítja szolidaritását a megtámadott ukrán néppel; csatlakozzon a szövetségeseinkhez, akik a tartós és igazságos béke érdekében azt követelik Oroszországtól, hogy vonuljon vissza az ukrán határok mögé

– írják.

Hozzátették, hogy a Nyugat – amelynek Magyarország is integráns része – a fenntartható béke és biztonság érdekében fegyverekkel is támogatja az állami létét és függetlenségét védő Ukrajnát.

 A levél írói kijelentették: magyar külpolitikánkban azonnali fordulatra van szükség.

Alapvető érdekünk, hogy helyreálljon a baráti, szövetségesi és bizalmi viszony a NATO és az Európai Unió tagállamaival, kiemelten az Egyesült Államokkal. Be kell szüntetni a velük szemben ellenséges propagandát, és törekedni kell a fennálló konfliktusok, nézetkülönbségek mielőbbi közös rendezésére. Ez alapvető nemzeti érdek

– közölték.

A levelet számos korábbi hazai politikus is aláírta, többek között 

  • Balázs Péter volt EU-biztos (2004) és külügyminiszter (2009–2010), 
  • Bod Péter Ákos korábbi ipari és kereskedelmi miniszter (1990–1991),
  • Andor László volt EU-biztos (2010–2014),
  • Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter (2002–2004),
  • Bozóki András korábbi kulturális miniszter (2005–2006).