Levélben kérdezik a polgármestereket, szeretnének-e államosítást

2023.03.21. 13:03
Felgyorsulhat a szakrendelők államosításának folyamata. A polgármestereknek a hétvégéig kell nyilatkozniuk arról, állami kézbe adják-e a szakrendelőket. Az erről szóló levelet már megkapták a kórházfenntartótól.

Állami beavatkozásról kell nyilatkozniuk az önkormányzatoknak. A helyhatóságoknak a hétvégéig kell jelezniük a kórházfenntartó felé, hogy átadják-e az általuk fenntartott szakrendelőket az államnak.

A polgármesterek erről levelet is kaptak az Országos Kórházi Főigazgatóságtól (OKFŐ) – írja a Népszava, amely megjegyzi, hogy az OKFŐ január óta gyűjti a 136 nem állami tulajdonban lévő járóbeteg-ellátó intézmény gazdálkodási és egyéb adatait.

Az Országgyűlés december végén fogadta el az egészségügy átalakításáról szóló törvényt, amely a háziorvosi ellátást, valamint a szakápolási rendszer átalakítása mellett lehetővé tette, hogy az OKFŐ előkészíthesse a még nem állami fenntartású szakrendelők államosítását.

Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára a tavaly decemberi bizottsági vitában azt mondta, „a kormány nem döntötte el, hogy állami kézbe veszi-e a szakrendelőket, előbb felméri azokat, majd március környékén születhet róluk döntés”.

Takács Péter egészségügyi államtitkár egy tavaly szeptemberi konferencián úgy fogalmazott: bár az ő ötlete volt a szakrendelők államosítása, egyelőre még csak vizsgálják a lehetőségeket.

„Egyelőre annyi történik, hogy egy szakemberekből álló csoport vizsgálja az önkormányzati szakrendelők építészeti, műszaki állapotát, a betegforgalmát, a kapacitáskihasználtságot, a közreműködői, közbeszerzési szerződéseket. Amennyiben ezekből nem az derül ki, hogy jó ötlet az államosítás, akkor nem fogja erőltetni” – mondta akkor.

Válaszolt az OKFŐ

Az Index megkeresésére az OKFŐ eljuttatta szerkesztőségünk számára az önkormányzatok részére kiküldött formalevelet. A fenntartó hangsúlyozta: a levél célja a tájékozódás, a konkrétumok leszűrése – például, hogy mennyi önkormányzat adja állami fenntartásba szakrendelőjét, illetve mennyi tartja meg – még korai.

Kérem szíves visszajelzését, véleményét a feladatátadással kapcsolatban. Tisztelettel kérem, amennyiben az Ön által vezetett önkormányzat tárgyalta a járóbeteg szakrendelő NEAK által finanszírozott járóbeteg kapacitásának állami átadásának lehetőségét, az előzetes döntésről és további szakértői, felsővezetői szintű egyeztetési igényéről tájékoztatni szíveskedjen

– áll a levélben.

A fenntartó megjegyzi: az önkormányzati fenntartású járóbeteg szakrendelők állami átvétele lehetőséget jelent a járóbeteg szakellátási feladatok hatékonyságának növelésére, a betegutak egységesítésére és a várakozási idő rövidítésére.