Állatkínzási per: 107 beteg macska és egy kutya egy 73 négyzetméteres lakásban

2023.03.22. 06:14
Állatkínzás bűntettének vádjával áll szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság elé az a kőbányai nő, aki 73 négyzetméteres társasházi lakásában elképesztő körülmények között tartott százhét macskát és egy kutyát. Az állatok fertőzöttek, rühesek és soványak voltak. A vádlott szerint ő rendesen gondozta őket és már többször kérte, vigyék el a macskákat, amik a lakáson belül szaporodtak.

2019 júliusában egy kőbányai társasházhoz riasztották az állatmentőket. Az egyik lakásban nem kevesebb mint 107 macskát és egy kutyát találtak borzalmas körülmények között. A lakók már évek óta szenvedtek a lakásból kiáradó bűz miatt. Az ügyben akkor következett be fordulat, amikor az ominózus lakás közvetlen szomszédságába egy kisgyermekes család költözött, akik már nem hagyták annyiban a dolgot. Végre eljárás indult a tulajdonos ellen.

Macska-AIDS és leukózis

Ami belépéskor fogadta az állatmentőket, az minden képzeletet felülmúlt. A 73 négyzetméteres lakásban áldatlan állapotok uralkodtak. Rengeteg, szemlátomást beteg, sovány macskát találtak szerteszéjjel a bűzbarlangban. A padlót tíz centiméter vastagon borította állati ürülék, amiből jutott a falakra és a bútorokra is. 

Mindenfelé kukacok és csótányok hemzsegtek, még maszkban sem lehetett pár percnél többet bent tartózkodni.

Csikós Viktória, a Segítő Angyalok Állatmentés Kft. ügyvezetője a TV2 Tények műsorának nyilatkozva akkor elmondta, hogy az állatokat rendkívül rossz állapotban találták. Legtöbbjük macska-AIDS-től, leukózistól (egyik legrettegettebb macskabetegség) szenvedett. Szegény párák rühesek, soványak és gyengék voltak, de akadt köztük lebénult cica is.

A kimentett macskák közül több is elpusztult, a kutyát pedig fertőzés következtében kialakult betegség miatt el kellett altatni.

Lakásajtóig terjedő jogkör

Az ügy kipattanásakor sokan szóvá tették, miért kellett éveket várni az állatkínzás leleplezésére. A társasház közös képviselője szerint hiába küldtek több felszólító levelet is a tulajdonosnak, próbáltak beszélni vele, semmi sem vezetett eredményre. Nagy problémának nevezte, hogy a közös képviselők keze meg van kötve, a jogkörük csak a lakásajtóig terjed.

A botrányt okozó nő nem vállalta arcát a tévékamera előtt, de annyit azért elmondott, hogy ő rendesen gondozta az állatokat, és már többször kérte, vigyék el a macskákat, amik a lakáson belül szaporodtak. Nemhogy felelősséget nem érzett a történtekért, még ő ment át támadásba:

Több állatvédőnek adtam nem kis mennyiségű pénzt, hogy keressenek gazdákat a macskáknak, ez már kb. tíz éve folyik, hogy az állatvédők megígérték, hogy elvisznek macskákat gazdákhoz, semmi nem történt. Semmibe' nem segítettek, csak a pénzemet adtam ki, de soha nem értek rá semmire. És egyáltalán egy macskát nem vittek el, hanem hoztak nekem macskákat.

Az életben maradt állatok karanténba helyezése után, 2019. július 4-én kezdték meg a lakás járványügyi tisztítását. Leverték a falakat, felszedték a parkettákat, de még a vezetékeket is kicserélték a bent lévő járványveszély miatt. A takarítás költségeit a lakóközösség vállalta magára annak reményében, hogy minél előbb biztonságban érezhessék magukat. A társasház közgyűlése úgy döntött, hogy az eljárás költségeit a tulajdonos lakására terhelik.

Akár három év is kiszabható

Csaknem négy évvel a történtek után, március 22-én délután kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon annak a büntetőpernek az előkészítő ülése, amelyben az ügyészség K. J.-t állatkínzás bűntettével vádolja. A vádirat szerint a terhelt kőbányai 73 négyzetméteres lakásában 107 macskát és egy kutyát tartott, amelyek számára nem biztosított megfelelő takarmányozást, ivóvízellátást és tiszta almot. Az állatokat – amelyek az elhanyagolás következtében külső és belső paraziták okozta megbetegedésektől szenvedtek – az ürülékkel szennyezett lakásában bezárva tartotta, megfosztva azokat az önellátástól.

A büntető törvénykönyv 244. §-a alapján az állatkínzást az a személy követi el, aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza. 

A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzást több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozva követik el.

Ami az előkészítő ülést illeti, azon a vádirat ismertetése után a bíróság meghallgatja a vádlottat és lehetőség van beismerő vallomás megtételére. A vádlott teljes körű beismerése esetén a bíróság ítéletet hoz. Ha viszont nem ismeri be bűnösségét és nem mond le a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróság tárgyalásra utalja az ügyet.