Egyre több orvossal köt új ügyeleti szerződést az OMSZ

shutterstock 1214471284
2023.03.22. 06:14
Győr-Moson-Sopron vármegyében eddig több mint 80 orvossal kötött szerződést az Országos Mentőszolgálat. Ennek értelmében azon ügyeleti időszakokat, melyeket a háziorvosok nem töltenek be, jogszerűen más orvosokkal biztosítják.

Az Index is beszámolt róla, hogy március 1-jén Győr-Moson-Sopron vármegyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is élesedett az új ügyeleti rendszer. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ennek apropóján lapunknak korábban elárulta: 40-50 szerződéskötés van folyamatban, de a többség a Magyar Orvosi Kamara elvárásainak megfelelően tartózkodik. 

Az ugytudjuk.hu érdeklődésére most az OMSZ azt írta, Győr-Moson-Sopron vármegyében

62 háziorvossal és 20 gyermekháziorvossal kötöttek eddig szerződést. 

Azon ügyeleti időszakokat, melyeket a háziorvosok nem töltenek be, jogszerűen más orvosokkal (kórházi orvosok, mentőorvosok, mentőtisztek) biztosítják.

Azt is közölték, hogy az OMSZ állományában átvezénylésre nem került sor, a lehetőség azonban valamennyi munkatársuk számára nyitva áll. „Ezzel a lehetőséggel más vármegyék orvosai, mentőtisztjei is élnek, hiszen számukra ez többletjövedelmet és sokak számára érdekes szakmai feladatot is jelent. Többletfeladat-vállalásuk nem az alaptevékenység terhére valósul meg, így az OMSZ működőképességét nem befolyásolja” – írták.

A tapasztalatok továbbra is egyértelműen alátámasztják, hogy a hétköznap délután 4 és este 10 óra, valamint hétvégén reggel 8 és délután 2 óra közötti időszakokban jelentkező betegek enyhébb panaszokkal, háziorvosi ellátást igénylő problémákkal fordulnak az ügyelethez (a 7 fokozatú súlyossági skálán 0, 1, 2, 3 szintű kórképek), így ellátásukra a háziorvosok lennének a legalkalmasabbak

– részletezték.

Az OMSZ bízik benne, hogy az eddig távolmaradt háziorvosok (az érintett vármegyék háziorvosi létszámának mintegy kétharmada) is bekapcsolódnak az ellátásba annak érdekében, hogy az ügyeleti rendszer a jövőben is zavartalanul működhessen és minden beteg a számára legmegfelelőbb ügyeleti ellátásban részesüljön.

Az ügyeleti rendszer működése

A Belügyminisztérium tavaly az év utolsó napján tette közzé a módosítást, amely új alapokra helyezi egyebek mellett a praxiskörzeteket, az állami mentőszolgálat szerepét és a szakápolási rendszert is. Emiatt a központi ügyelet megszervezéséért – Budapesten kívül – az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) lesz a felelős. Ez alapján az OMSZ a háziorvosi, házi gyermekorvosi részvétellel működő ügyeletet hétköznap 16.00–22.00 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 08.00–14.00 óráig biztosítja.

Február 1-jén indult el az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer az egészségügyben Hajdú-Bihar vármegyében. A változások értelmében a hónap elejétől 16 és 22 óra között tizenegy telephelyen háziorvosi ügyeleti ellátást, 22 és reggel 8 óra között pedig sürgősségi ügyeletet nyújtanak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Orvosi Kamara február elején egyhangúlag megszavazta, hogy a hosszú távú célok elérése érdekében a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést, helyezzék letétbe feladatellátási szerződésük felmondását, a kórházi orvosok pedig önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe. Döntésüket azzal indokolták, hogy a magyar egészségügy helyzete tarthatatlanná vált.

(Borítókép: Shutterstock)