Íme Magyarország legjobb cukormentes tortája

2023.03.23. 18:31
A győztes édesség főbb alapanyaga a gesztenyén és az almán kívül az almaliszt, valamint a mandula. A Magyarország cukormentes tortája háziverseny első helyezettje nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát- és kalóriaértékeinek köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető.

A Magyarország cukormentes tortája programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hozta létre hobbicukrászoknak, hogy alternatív megoldást nyújtson az édességek kedvelőinek.

Az idei háziverseny győztese az Almás gesztenyerózsa elnevezésű torta lett

– közölte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány csütörtökön az MTI-vel.

Mint írják, a zsűri a döntőben tíz torta közül választotta ki a legjobbat, az Almás gesztenyerózsát Raffer Gabriella készítette el.

A győztes édesség nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát- és kalóriaértékeinek köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető

– áll a közleményben.

Az Almás gesztenyerózsa főbb alapanyaga a gesztenyén és az almán kívül az almaliszt, valamint a mandula, amelyek harmonikus ízvilágot alkottak. Emellett az édesség kedvező tápértékadataival vívta ki a szakemberek elismerését, ugyanis a torta szeletenként 11,3 gramm szénhidrát és 201,6 kalória.

A verseny második helyezettje Gillichné Makáry Petra tortája, az Erdei séta lett, míg a harmadik helyen a Sárgabarack java torta végzett, amely Éber Zsuzsanna alkotása.

A Magyarország cukormentes tortája háziverseny döntősei Budapesten, a Magyar Cukrász Ipartestület székházában mutatták be alkotásaikat csütörtökön.

A legnépszerűbb alapanyagok idén a narancs, a kókusz, a mandula, a dió, a gesztenye, a túró és a bogyós gyümölcsök voltak,

de a hobbicukrászok olyan különleges alkotóelemek felhasználására is vállalkoztak, mint a kecskesajt, a yuzu, a cukkini, az édesgyökér és az orda.

A Nándori László cukrászmester által vezetett zsűri a győztest ugyanazon szempontrendszer alapján választotta ki, mint a profi cukrászok esetében a Magyarország cukormentes tortája versenyen. A döntésnél a harmonikus ízvilág mellett a torta kivitelezését is értékelték, de a versenyművek energiatartalma és szénhidrátértéke is fontos volt.

A háziverseny, amelyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért 

a három díjazott recept hamarosan nyilvános lesz az alapítvány blogján, a cukkerberg.blog.hu oldalon

– áll a közleményben.

A nyertes a háziverseny fődíját, a 77 Elektronika Kft. által felajánlott Dcont Etalon vércukormérőt is tartalmazó csomagját, valamint az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ajándékát kapta. A CeraVe dermokozmetikai ajándékcsomagot ajánlott fel a tíz döntős számára.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szakmai partnerei a Magyar Cukrász Ipartestület, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és az Eurofins Analytical Services Hungary Kft.

A profi cukrászoknak kiírt Magyarország cukormentes tortája versenyre április 6-áig lehet jelentkezni.  • Tippek
  • Lakáshitel