A jövő megérkezett: óriási áttörés a sebészetben

DSC4680
2023.03.23. 20:02
Hamarosan lezárul A robotsebészet bevezetése Magyarországon projekt, amelyben három budapesti és egy vidéki kórházban honosítják meg az új műtéti technológiát. Ezúttal Miskolcon mutatkozott be a minimál invazív, robotasszisztált eljárás, a Da Vinci gépet ki is lehetett próbálni.

Az Európai Unió és az országos intézetek transznacionális és innovációs fejlesztéseit támogató, A robotsebészet bevezetése Magyarországon elnevezésű projekt hamarosan lezárul. Az Országos Onkológiai Intézet és konzorciumi partnere, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet közös projektje a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő EU-s forrásból. 

A fejlesztés célja, hogy a robotasszisztált laparoszkópos sebészet (robotsebészet) magyarországi bevezetésén keresztül a szakmai színvonal emelésével a betegek gyógyulási esélyei és életminőség-kilátásai javuljanak.

A projekt keretében a Miskolci Egyetem adott otthont csütörtökön a disszeminációs rendezvénynek, amely pénteken és szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Logisztikai Központjában folytatódik. A sajtótájékoztatóval egybekötött szakmai bemutatón a projekt során szerzett tapasztalatokról és jó gyakorlatokról számoltak be a robottechnológiát alkalmazó szakterületek sebészei, aneszteziológusai és maga a gyártó. 

A megnyitón a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese, Szűcs Péter úgy fogalmazott: a háromnapos robotsebészeti rendezvénnyel helyet adnak a jövőnek. „Folyamatosan keressük az új lehetőségeket, a kihívásokat, ebben az innovációnak nagy szerepe van” – emelte ki. 

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója az Indexnek elmondta: disszeminációs kötelezettségük van a fővároson kívüli régiókra, olyan megyei központokban, ahol az onkosebészeti ellátás magas szintű, de nem rendelkeznek robotsebészeti eszközökkel. Állítása szerint Miskolc hosszú távon a technológia régiós oktatási központjaként működhet. A főigazgató felszólalásában emlékeztetett arra, hogy nem a gép, továbbra is az orvosok operálnak.

A sebész a szimulátornál foglal helyet, a konzol a kézmozgását képezi le, a videón keresztül 10-12-szeres nagyításban látja a képet. Aprólékosabb, precízebb eljárás végezhető ezzel, kevesebb szöveti roncsolódással, a tumor  pontosabb eltávolításával

– foglalta össze az onkológus igazgató a miskolci hallgatósággal a robotsebészeti technológiát: minimál invazív jellege miatt 2-5 napra redukálható le a műtét után a szükséges kórházi tartózkodás ideje. 

Hónapokig oktatják

Az elsajátítás egy hosszú folyamat, a gyakorló sebészeknek is 40-50 órás szimulációs műtéteket szükséges elvégezniük, majd külföldön kell gyakorlati vizsgát tenni, és csak ezt követően operálhatnak a Da Vinci géppel, az első 6-8 műtétig egy, az eljárásban nagyobb tapasztalatú proctor orvos jelenlétével. 

Tavaly év eleje óta összesen 569  robotasszisztált műtétet végeztek el konzorciumi partnerükkel, a Jahn Ferenc Dél-pesti Rendelőintézettel közösen, nagyjából 50-50 százalékos felosztásban.

Az OOI a Da Vinci gépekkel többségében nőgyógyászati, míg projekttársuknál főként urológiai operációkat hajtottak végre. Mint megtudtuk, az eszköz gazdaságos kihasználtságához napi 2-3 műtétet kell végezni. Mindét kórházban 6-8 orvost képeznek ki. További két kórházban műtenek hasonló eszközzel, a Semmelweis Egyetem mellett Pécsen, a Janus Pannonius Klinikán. A sebészek mellett a teljes műtős gárdától, az asszisztensektől és az aneszteziológusoktól is hónapokig tartó felkészülést igényel a robotsebészeti eljárás alkalmazása. 

Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Rendelőintézet főigazgatója kiemelte: 2022 januárja óta 274 urológiai és 4 nőgyógyászati robotműtétet végeztek intézményükben. „Magyarországon jelenleg egyetlen proctor, azaz felkészítő orvos van, az Urológiai Osztályunk vezetője, Tenke Péter címzetes egyetemi tanár vállalta magára a robotsebészeti képzés szakmai támogatását” – ismertette a főigazgató. Hozzátette: elkötelezettek az új eljárások bevezetésében, az endoszkópos, laparoszkópos technológiák alkalmazásában is az elsők között voltak. „Több alkalommal közvetítettünk valós időben műtéti eljárásokat edukációs célból” – mondta. 

Felkészülten várják a robotot

Miskolcon 2005-ben hoztak létre önálló Egészségügyi Kart, Kiss-Tóth Emőke dékán kiemelte: a céljuk az volt, hogy a régióban helyben képezhessenek diplomás egészségügyi szakembereket, ezáltal képesek legyenek biztosítani a szakképzett kórházi személyzet folyamatos utánpótlását. „A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórháznak köszönhetjük orvos professzorainkat, klinikai hátterünket, gyakorlatilag kihelyezett tanszéket működtethetünk ott” – hangsúlyozta.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, Révész János arról számolt be, hogy Északkelet-Magyarországon vezető haláloknak számítanak a daganatos megbetegedések, minden ötödik ember emiatt veszti életét a régióban.

„A vidéki kórházak közül Miskolcon végzik a legtöbb ilyen jellegű műtétet. Ez az elmúlt években évi tízezer operációt jelentett, ha ennek csak a töredékét robotsebészettel tudnánk végezni, az kiemelt jelentőségű lenne betegeink számára, mivel ezzel a daganat hatékonyabban eltávolítható, a mikropreparálás miatt a szövődmények aránya csökkenthető” – fejtette ki az Indexnek.

Kórházi orvosaiknak is különböző tréningnapokat tartanak a robottechnológia megismertetésére a héten. „Megyei központként kórházunkban a közeljövőben is olyan magas színvonalú ellátást kívánunk biztosítani, ami Európában elvárható, és ma már ennek részét jelenti a robotsebészet” – hangsúlyozta a főigazgató. 

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)  • Tippek
  • Hírek