2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Sarkvidéki levegő árasztja el Magyarországot, még a hó is eshet

D  VG20200331008
2023.03.23. 15:39
A vasárnap este érkező hidegfront mögött hideg, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medencét, a hét elején erős, többfelé viharos szél is várható. Keddtől védeni kell az éjszakai fagyoktól a virágzó gyümölcsfákat is. A szélvédett területeken akár mínusz 5 Celsius-foknál is hidegebb lehet.

Mint az Index is megírta, e hét elejétől megszűntek a fagyok, napközben pedig 15-20 Celsius-fok közé melegedett a levegő, a nyári meleg pénteken éri el csúcspontját. A jövő héten azonban ismét hűvösebbre fordul az időjárás. 

Az MTI szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölte e heti agrometeorológiai elemzését, amelyben azt írták: 

SARKVIDÉKI EREDETŰ LEVEGŐ ÁRASZTJA EL A KÁRPÁT-MEDENCÉT A JÖVŐ HÉT ELEJÉN, ÉS A HŐMÉRSÉKLET FAGYPONT ALÁ IS HŰLHET ÉJJEL. 

Mint írták, az elmúlt egy hét száraz, de egyre melegebb időjárása kedvezett a tavaszi munkáknak és a vegetáció gyors fejlődésének. Ugyanakkor a talaj felszínhez közeli rétege sokat száradt a múlt hét közepi esők óta, a Rábától északnyugatra viszont kritikusan száraz már a felső 20 centiméteres réteg.

A közepes és mélyebb talajrétegek többnyire jó vízellátottságúak, az Alföld keleti és déli tájain foltokban még mindig előfordul belvíz. Az 5 centiméteres talajhőmérséklet most 9 és 12 fok között alakul, és bár jelenleg nagy területen meghaladja a 10 fokot, a meteorológusok kiemelték: ez még nem tekinthető tartósnak.

Fagypont alá hűl a levegő

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, megindult tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szépen bokrosodik, és a repce is jól néz ki. Egyre több gyümölcsfajta virágzik vagy áll közvetlen virágzás előtti állapotban. A mandula és kajszi mellett már az őszibarack is virágot bontott, valamint az alma és a körte virágrügyei is erősen meg vannak duzzadva.

A meteorológusok kiemelték: a folytatásban két hullámban érkező lehűlés veti vissza a vegetáció idő előtti fejlődését, és csapadék is érkezik. A vasárnap este érkező hidegfront mögött hideg, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medencét hétfőn és kedden erős, többfelé viharos szél kíséretében. Ezzel együtt vasárnap estétől hétfő estig újabb 10 milliméter körüli csapadékra van kilátás,

kedden és szerdán pedig havazás, havas eső vagy zápor is kialakulhat.

A hét elején napközben is 10 fok alatti hőmérsékletek lesznek jellemzők, kedden és szerdán hajnalban pedig nagy területen hűl fagypont alá a levegő. A szélvédett területeken, elsősorban szerdán mínusz 5 Celsius-foknál is hidegebb lehet – áll a Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Kajszibarackfákat melegítenek tűzel a fagy ellen védekezve egy Balatonvilágos közelében fekvő gyümölcsösben 2020. március 31-én. Fotó: Varga György / MTI)