Kiderült, meddig dönthetünk személyi jövedelemadónk egy százalékáról

2023.03.23. 15:05
A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Hangsúlyozták, hogy a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek ezek az adóforintok.

A rendelkező nyilatkozatot elektronikusan, illetve papíralapon postán vagy személyesen is benyújthatjuk a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a 22EGYSZA lapon május 22-ig. Legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel, a NAV webes kitöltőprogramjával lehet beadni. A NAV honlapján valamennyi lehetséges kedvezményezett megtalálható. 

A munkáltatók továbbra is összegyűjthetik a munkavállalóik egy plusz egy százalékos nyilatkozatát, amelyet legkésőbb 2023. május 10-ig lezárt borítékban kell átadni a munkáltatónak. A lezárt boríték ragasztott felületét a munkavállalónak saját kezűleg kell aláírnia. A munkáltatónak a nyilatkozatot tartalmazó borítékot 2023. május 22-ig kell eljuttatnia a NAV-hoz.

A vallási közösségek és a kiemelt költségvetési előirányzat technikai számára szóló nyilatkozatokat a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg egy másik kedvezményezettet, vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza.

A civil kedvezményezettek esetében ugyanakkor továbbra is évente kell megtenni a felajánlást – közölte Kis Péter András, a NAV szóvivője.

Az Indexen korábban részletesen és érthetően bemutattuk a legfrissebb adózási tudnivalókat, hogy ne érje kellemetlen meglepetés a bevallási határidő után.  • Hírek
  • Hírek