Takinborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban

2023.03.23. 12:46
Igazán sikeresnek mondható a Nyíregyházi Állatpark Mishmi-takin-tenyészcsapata, mert a korábbi évekhez hasonlóan ismét takinborjú látott napvilágot. Az külön öröm, hogy a 2022-es hím utód után idén nőstény borjú született.

A takincsapat legifjabb tagja 220 napi vemhesség után jött a világra, majd pár órával a születése után már lábra is állt. Az egy hónapos kis állatot anyja naponta többször szoptatja, egészen 9 hónapos koráig. Állatkertekben igazi ritkaságnak számítanak, hiszen a világon mindösszesen 175 egyed kerül bemutatásra, közülük hét Nyíregyházán.

A Nyíregyházi Állatpark Mishmi-takin tenyészbikája 2009-ben érkezett Németországból az Európai Fajmegőrzési Program keretében, majd nőivarú társai 2014-ben jöttek Franciaországból, és 2017-től sikeresen gyarapodik állományuk, ami azért is fontos, mert a természetben mindösszesen 3500 egyed él, és a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján is fenyegetett kategóriába tartoznak.

A természetben a Himalája keleti vidékén élnek

Természetes élőhelyeiken állományuk folyamatosan csökken az orvvadászat és az erdőirtások miatt, ezért az Európai Állatkertek Szövetsége (EAZA) fajmegőrzési tenyészprogram keretében szaporítja a ritka állatokat.

A Mishmi takinok (Budorcas taxicolor) a természetben a Himalája keleti vidékén élnek, változatos élőhelyeken, 1000–3000 méter tengerszint magasság között. A hideg ellen nemcsak vastag bundájukkal védekeznek, de a fajra jellemző ívelt orrhát (kosorr) is segíti őket, mivel az előmelegíti a belélegzésre kerülő levegőt.

Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek, testtömegük akár a 350 kilogrammot is elérheti. Növényevő állatok, melyek mindig ugyanazon az útvonalon járnak a pihenő-, ivó- és táplálkozóhelyek között, így idővel ösvényeket taposnak ki maguknak. Bár első ránézésre a bölényekre és a szarvasmarhákra hasonlítanak ezek a furcsa külsejű állatok, valójában azonban a juhok és a kecskék állnak rokonságban legközelebb hozzájuk.