Áder János: Egy magyar fejlesztéssel megoldható lenne Afrika vízkezelése

2023.03.23. 21:01
Áder János hangsúlyozta, egy magyar fejlesztés révén megoldható lenne a teljes afrikai kontinens szennyvízproblémája. Hozzátette, ehhez még további beruházások szükségesek. A volt kormányfő szerint azonnal cselekedni kell.

Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Alapítvány kuratóriumának elnöke az ENSZ Vízkonferenciájának ülésén arról beszélt, a teljes afrikai kontinens vízkezelése megoldható lenne minden afrikai ember utáni 50 dolláros beruházással. Ehhez szükséges lenne továbbá, ha elterjedne az a létező technológia, amely egy magyar fejlesztés révén rendelkezésre áll – jelentette ki Áder János csütörtökön New Yorkban.

A politikus rámutatott: 15-20 év alatt, évente 6 milliárd dolláros befektetéssel megoldható lenne a szennyvízkérdés az afrikai kontinens egészén, figyelembe véve a népességnövekedést is.

Hozzátette:

a magyar technológia széles körű elterjesztése segítené a lakosság vízigényének kielégítését, a mezőgazdasághoz szükséges források biztosítását is, valamint javítaná az ott élők egészségügyi körülményeit.

Áder kiemelte, a fejlesztés biztosítaná a környezet megóvását és a biológiai sokféleség megőrzését, emellett csökkentené a migrációt is.

Az ENSZ keretein belül alakult Víz és Klíma Vezetői Testület tagja hangsúlyozta: minden afrikai ember után 50 dollár beruházásról lenne szó. Fel kell tenni a kérdést, hogy az országok költségvetéséből, támogatásokból, a magántőke bevonásával és bankhitelekből ez az összeg előteremthető-e.

Ha a kérdésre a válasz nem, azaz hogy ekkora összeg nem teremthető elő, akkor felejtsünk el minden további konferenciát, minden további nyilatkozatot, minden további ájtatos beszédet. Ha azonban a válasz igen, azaz hogy az összeg előteremthető, akkor azok, akiknek ez a dolguk, sürgősen lássanak munkához

– fogalmazott Áder János a vízügyi konferencia panelvitájában, amely a 2018–2028 közötti Vízügyi Cselekvés Évtizede akcióprogram eddigi eredményeit értékelte.

A korábbi köztársasági elnök a tanácskozás után az MTI-nek adott interjúban hangsúlyozta:

a világ elmaradásban van a 2015-ben meghatározott vízügyi célok teljesítését tekintve,

amelyek részét alkotják az ENSZ által kitűzött Fenntartható Fejlődési Céloknak.

Áder János New Yorkban, az ENSZ Vízkonferencia keretében tárgyal az afrikai szennyvízkezelésben aktív magyar vállalat, a Pureco vezetőivel is. A magyar vállalkozás technológiáját széles körben alkalmazzák Ghánában, és más országokban való beruházásokról is folynak tárgyalások.

A volt köztársasági elnök kedden felszólalt az ENSZ 6. Különleges Tematikus Víz- és Katasztrófaügyi Ülésén New Yorkban, ahol szintén cselekvést sürgetett.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.