2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Egy álom vált valóra, ritkaságot fogtak ki a Kákafoki-holtágból

2023.03.24. 21:12
Nem mindennapi eseménysorról számolt be egy pergető horgász: egy 40 kilós, másfél méteres, fekete amurt sikerült kifognia a szarvas–békésszentandrási Holt-Körösön.

A MatchFishing Horgászbolt egy egészen ritka fogásról adott hírt a közösségi oldalán: pergetve fogtak 40 kilós fekete amurt. A szarvas–békésszentandrási Holt-Körösön – vagy más néven Kákafoki-holtágon–  történt nem mindennapi eseménysorról egy pergető horgász számolt be. 

Sokunk álma, hogy fogjunk egy ilyen ritkaságot a Kákafokból. Levinek ma sikerült

– kommentálta a történteket a MatchFishing Horgászbolt és Sporthorgász Egyesület Szarvas. Mint Levente írta, azt hitte, harcsa akadt horogra, így igencsak meglepődött, amikor meglátta a másfél méteres fekete amurt. 

Nézzétek el, kérlek, hogy a földön fekszik, nem készültem ekkora halra, esélytelen volt felemelni, és a közelben ez az egy hely volt, ahol partra tudtam vontatni

– fogalmazott a horgász, hozzátéve, hogy az óriási fekete amurt néhány gyors fotó után visszaengedték, a beszámoló szerint pillanatokon belül erőre kapott, és elúszott.

A Pecaverzum beszámolója szerint az abszolút magyar országos rekord fekete amurt, egy 40,73 kilogrammos példányt szintén a Kákafoki-holtágból fogta ki 2021 májusában Maczik Pál. Az akkori tudósításból kiderült, hogy a fekete amur a Szovjetunióból kapott egyéb növényevő halak programjával jutott be az országba valamikor az 1980-as években, lárvaként. Ekkor kapott belőle a Halászati Kutatóintézet is. Az apró fekete amurokat génbanki céllal ivarérett példányokká nevelték, ami a faj esetében 9-11 éves kort jelent.