Vádat emelt Szabó Bálint ellen az ügyészség

MG 0698
2023.03.24. 13:02
Közúti veszélyeztetés és hivatalos személy elleni erőszak miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vádat emelt dr. Szabó Bálint Gábor szegedi önkormányzati képviselő ellen.

A gyanú szerint Szabó Bálint Gábor szeptember 21-én Budapesten az általa vezetett személygépkocsival akadályozta egy rendőrségi konvoj tagjait személyvédelmi feladatuk ellátásában.

A szegedi önkormányzati képviselő többször súlyosan megszegte a közlekedési szabályokat, miközben a szolgálati járműben utazók és mások testi épségét is veszélyeztette – áll a vádiratban.

A politikus ugyanezen a napon este társaival megjelent a budai várban, ahol a rendőrök igazoltattak egy férfit, aki az önkormányzati képviselő részére lefoglalni kívánt parkolóhely miatt szóváltásba keveredett egy másik gépkocsivezetővel.

Több rendőrrel is dulakodott

A jogszerű rendőri intézkedés miatt Szabó Bálint indulatossá vált, azt kiabálta, hogy csak kényszerintézkedés hatására fogja hagyni, hogy ismerősét elvigyék a helyszínről, majd felszólította társait, hogy élőlánccal akadályozzák az előállítást.

Szabó Bálint több hivatalos személlyel is dulakodott, erőszakos magatartásával hosszú percekig akadályozta a jogszerű rendőri intézkedést – írja a Központi Nyomozó Főügyészség.

A szegedi képviselő eközben „mocskos állatoknak”, illetve „mocskos rendőröknek” nevezte az egyenruhásokat. Az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy – a büntetlen, de jelenleg több büntetőeljárás hatálya alatt álló – önkormányzati képviselőt a Pesti Központi Kerületi Bíróság halmazati büntetésül ítélje felfüggesztett börtönbüntetésre és tiltsa el a járművezetéstől.

A politikus korábban a gazdatüntetések fő szervezőjeként szerzett hírnevet magának. Abban reménykedett, hogy óriási, több ezer embert megmozgató demonstrációt tud tartani augusztus 20-án, amikor az összes budapesti bekötőutat le akarta lassítani és az alsó rakpart pesti oldalán szeretett volna tüntetni, sőt azt vizionálta, hogy traktorok lepik majd el a főváros utcáit.

A gigatüntetésből végül nem lett semmiSzabó Bálint Gábor korábban is felhívta magára a figyelmet egyedi akcióival. A koronavírus-járvány idején autójával órákra megbénította a szegedi villamosközlekedést, ami miatt vádat emeltek ellene.

(Borítókép: Szabó Bálint. Fotó: Szollár Zsófi / Index)