Évek óta kitart sérült párja mellett a hűséges gólya

2023.03.24. 14:18
Újabb fejezetéhez érkezett a Magyarországon kibontakozó gólyaszerelem: ismét visszatért röpképtelen társához Szofi, a világ egyik leghűségesebb gólyája.

Márton András, a dömösi Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője évek óta menti a gólyákat. A Macus néven emlegetett példány 2016 áprilisában kötött ki a portáján, a hím gólyára lőtt sebbel találtak rá évekkel ezelőtt.

A rehabilitáció végén Macus nem vonult el telelni, mivel sérülése maradandónak bizonyult, és röpképtelenné vált. Ugyan elenyésző az esélye annak, hogy egy sérült gólya párt találjon, Márton András nem adta fel a reményt, és épített egy fészekállványt.

Macus gallyakból és ágakból épített is egy fészket, ami elnyerte Szofi, a tojó tetszését. Nem sokkal később négy fióka csiripelésére lettek figyelmesek a mentőközpont munkatársai.

Szofi azóta tartja magát a rutinjához, ami abból áll, hogy nyár végén elrepül Afrikába, hogy aztán tavasszal visszatérjen párjához, aki a dömösi kertben várja őt.

Szofi 2023. március 23-án délután 4 órakor immár hatodszor landolt hosszú vándorútja után a hírhedté vált fészekben. Macusék eddig 22 gólyafiókát neveltek fel, írja a Sokszínű vidék.