Részvénytársasággá alakulhat át a Fővárosi Állatkert

2023.03.25. 16:12
Az átalakítás melletti egyik legerősebb érv, hogy így kevesebb bürokratikus akadállyal kellene szembenéznie a létesítménynek. A zrt.-vé alakulás az előzetes várakozások szerint hozzávetőlegesen 12 hónapot emésztene föl.

Miután eredménytelenül zárult a Fővárosi Állat- és Növénykert új vezetői tisztségére kiírt legutóbbi főigazgatói pályázat, a városvezetés úgy döntött, hogy nem írnak ki újabbat.

Bősz Anett, a területért felelős főpolgármester-helyettes a 24.hu-nak arról beszélt, hogy a jelenleg önálló költségvetési szervként működő intézmény akár egy éven belül átalakulhat önkormányzati tulajdonú részvénytársasággá. Ez nem lenne példa nélküli, hisz a főváros a budapesti gyógyfürdőket vagy a Vásárcsarnokot is önálló gazdasági társaságként működteti.

A tervezett átalakítást a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. pozitív példájával indokolta. A fürdőket üzemeltető, a főváros tulajdonában álló cég tavaly az energiaválság ellenére 2,4 milliárd forintnyi, adózás utáni eredményt könyvelhetett el. Hasonlóan eredményes működésre lehet az állatkert esetében is számítani.

Az átalakítás melletti további érv, hogy így kevesebb bürokratikus akadállyal kellene szembenéznie a létesítménynek a hétköznapokban.

A főigazgató-jelöltek közül a jelenlegi rendelet alapján csak egyetlen aspiráns tudott állva maradni. Ekkor született meg az elhatározás, hogy bármilyen feszes munkatempót is követel az átalakítási folyamat, belevágunk

– magyarázta Bősz Anett a 24.hu-nak. Mindezt az indokolja, hogy egy önkormányzati tulajdonú zrt. élére kevesebb megkötéssel lehet új vezetőt választani, mint egy költségvetési szerv élére.

A Fővárosi Önkormányzat által létrehozandó új cégeben az egyedüli részvényes a főváros lesz. A zrt.-vé alakulás az előzetes várakozások szerint legfeljebb 12 hónapot emészt föl. A Fővárosi Állat- és Növénykertet az új intézményvezető megtalálásáig ideiglenesen operatív igazgatóként Szabó Roland irányítja.