Egyre több orvos csatlakozik az új ügyeleti rendszerhez Borsod vármegyében

2023.03.25. 14:39
A központi ügyelet megszervezéséért már az Országos Mentőszolgálat a felelős, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területén elérhető egészségügyi ellátás részleteiről pedig most Győrfi Pál adott tájékoztatást.

Április 1-jétől Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is elindul az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer. Az ügyelethez a háziorvosok és a házi gyermekorvosok ott is egyre nagyobb számban csatlakoznak – közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője szombaton az MTI-vel. 

Győrfi Pál azt írta,  

péntek estig már száz orvos jelentkezett ügyeletre a miskolci központban.

Ahol szükséges, a még hiányzó háziorvosokat átmenetileg és jogszerűen más orvosok, mentőtisztek helyettesítik, a betegellátás kezdettől fogva mindenhol biztosított lesz – közölte.

Jövő hét szombattól az ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében itt is 1830 lesz, ennek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére ügyeleti autót vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16.00–08.00 között, hétvégén és ünnepnapon egész nap hívható lesz. 

Jelezte azt is, hogy a vármegye tíz pontján úgynevezett vegyes ügyeletek fognak működni, ahol felnőttek és gyermekek is megfelelő ellátást kapnak. Azok számára, akik személyesen keresnék fel az ügyeletet, erre a vármegye nyolc pontján éjszaka és hétvégén is lesz lehetőség. Gyermekek számára a járási ügyeleti pontok mellett a kórházi központi gyermekügyelet is rendelkezésre áll.

A vármegyei új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének részletei a www.mentok.hu/ugyelet linkre kattintva is elérhetőek.

A Belügyminisztérium tavaly az év utolsó napján tette közzé a módosítást, amely új alapokra helyezi egyebek mellett a praxiskörzeteket, az állami mentőszolgálat szerepét és a szakápolási rendszert is. A központi ügyelet megszervezéséért – Budapesten kívül – az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) lett a felelős.