Kiadták a riasztást, akár 100 kilométer per órával is lecsaphat a viharos szél

GettyImages-73891645
2023.03.27. 17:16
Erős széllökések veszélye miatt már nyolc megyére adott ki másodfokú (narancs) riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott riasztás szerint Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy és Vas, Zala és Fejér után hétfő délután Komárom-Esztergom és Tolna vármegyékre is kiadta a másodfokú riasztást a meteorológiai szolgálat. Ezekben a vármegyében a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.

A meteorológiai szolgálat hétfőre kiadott figyelmeztetése szerint hétfőn napközben egyre nagyobb területen feltámad az északnyugati szél.

A déli óráktól a Dunántúlon, a főváros térségében és a Duna–Tisza közén, Pest és Bács-Kiskun vármegye térségében, majd késő délutántól már északkeleten, a Zempléni-hegységben, a Bodrogközben, a Nyírségben és a Hajdúságban viharos, általában 70-90 kilométer/órát, de időnként akár 90 kilométer/órát meghaladó, egy-egy helyen a 100 kilométer/órát is elérő, erősen viharos széllökésekre kell számítani.

Az esti, éjszakai órákban ideiglenesen kissé csillapodik a légmozgás, majd kedden a délelőtti óráktól ismét viharossá fokozódik az északnyugati szél, amely kedd estétől fokozatosan veszít erejéből.

Viharkárok adnak munkát a tűzoltóknak

Egyre több feladatot ad a rendkívül szeles időjárás a tűzoltóknak. Leginkább a nyugati országrészben várják a segítséget, azonban az erős szél már a fővárost is elérte.

Vasúti sínekre és közútra kidőlt fák, leszakadt ágak és elektromos vezetékek eltávolításához, lakóépületek megrongált tetőszerkezeteinek javításához érkeznek az egységek – írta az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság délutáni közleményében.

  • Sopronban, a Bánfalvi úton egy lakóház tetejére dőlt egy fa, amely elszakított az elektromos vezetéket is. Szintén Győr-Moson-Sopron vármegyében, Gyarmat térségében a 83-as főútra dőlt ki egy fa, egy forgalmi sávot elfoglalva.
  • Szombathelyen, a Szelestey László utcában egy társasház szigetelését bontotta meg a szél, a szigetelés darabjai lezuhannak az épületről.
  • A Veszprém vármegyei Cseszneken, a 82-es főúton egy nagy méretű fa foglalja el teljes egészében az érintett útszakaszt. A Zala vármegyei Bocfölde térségében, Gellénháza és Sárhida között több fa is megdőlt, teljesen elzárva az utat.
  • A Komárom-Esztergom vármegyei Környén, az Üveggyár utcában egy üzem öt méter magas fémkapuját tépte le a szél, a lógó kapu veszélyezteti az arra közlekedőket.
  • Somogy vármegyében, Somogymeggyes és Kapoly között fa dőlt a sínekre, a vasúti közlekedést akadályozza.
  • A Bács-Kiskun vármegyei Baján, a Március 15. sétányon a kollégium udvarán megdőlt egy fenyő, a járókelőket és az alatt parkoló járműveket veszélyezteti.

A főváros XII. kerületében, a Szilágyi Erzsébet fasoron kifordult egy tizenöt méteres fa, egy másik fára dőlt, a gépjárműforgalmat veszélyezteti. A XI. kerületi Bartók Béla úton egy háromemeletes épület tetejéről leszakadtak a lemezdarabok. Az egységek folyamatosan számolják fel a káreseteket – írták.

Csaknem 120 kilométer per órás szél tombol

Az Időkép azt írja, hogy a Budapest-Szeged vonaltól nyugatra szó szerint süvít a szél, a Balatonnál tarajos hullámokat produkált a tomboló légmozgás, eddig a legerősebb lökést Fonyód-Várhegyen mérték, ahol 117 kilométer per órás szél tombolt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint azonban a Kab-hegyen csaknem 120 kilométer per órával süvített a szél, ami az előzetes adatok szerint új országos napi szélrekordot jelent. Hozzátették, hogy a viharos, időnként erősen viharos északnyugati szél bizony rendesen korbácsolja a hullámokat a magyar tengernél, és hétfőn a nap második legerősebb széllökését Balatonőszödnél mérték.

Az Útinform tájékoztatása szerint az M7-es autópályán, a Kőröshegyi völgyhídon az erős-viharos széllökések miatt 80 kilométer per órás sebességkorlátozást vezettek be. Arra figyelmeztetik a közlekedőket, hogy a szokottnál is figyelmesebben, fokozott óvatossággal haladjanak át a hídon.

A közlekedésben is fennakadásokat okoz

A viharos időjárás a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okoz. A Mávinform azt közölte, hogy a viharos erejű  szél több helyen is akadályozza a vonatközlekedést, felsővezeték sérült meg, fák dőltek a vasúti pályára.

A dél-balatoni vonalon, Balatonszárszó és Balatonboglár között szünetel a forgalom, mert Balatonszemes állomáson kidőlt egy fa. A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon jelentősen, 60-120 perccel hosszabb eljutási időkre kell számítani.

Kaposvár és Jákó-Nagybajom állomások között Kiskorpádnál fa dőlt a felsővezetékre, emiatt átmenetileg szünetel a vonatforgalom. Az érintett szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat. A Dombóvár-Gyékényes vonalon 20-30 perccel hosszabb megnőhet az utazási idő.

Fejér vármegyében Adony-Rácalmás-Dunaújváros között szünetel a forgalom, mert a viharos szél miatt meghibásodott a felsővezeték. A Budapest-Dunaújváros vonalon késésekre kell számítani. Sárosd és Nagylók között szünetel a vonatközlekedés, a forgalom átszervezése folyamatban van. A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon jelentősen hosszabb menetidőkre kell készülni.

Visszavonták a másodfokú riasztásokat

Három vármegye – Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar – kivételével mindenhol visszavonta az erős széllökések miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztásokat az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő este.

Az MTI-hez eljuttatott közleményből kiderül: visszavonták a nap folyamán Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Vas, Zala, Fejér, Komárom-Esztergom, Tolna, Pest és Bács-Kiskun vármegyékre, valamint a fővárosra kiadott másodfokú riasztásokat.

Jelenleg csak Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyékben van érvényben a másodfokú riasztás, itt a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.

(Borítókép: Chris McGrath / Getty Images)