Orbán Viktor: Szerbia EU-tagsága nem tűr további halasztást

D MTI20230327010
2023.03.27. 15:38
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Vladimir Orlicsot, a Szerb Nemzetgyűlés elnökét – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A jelenlegi háborús veszélyek között és a szankciós válság következményei miatt is Szerbia EU-tagsága stratégiai kérdés, amely nem tűr további halasztást – hangzott el a találkozón.

Orbán Viktor biztosította a szerb házelnököt, hogy Magyarország minden uniós fórumon eltökélt szószólója marad a Nyugat-Balkán uniós integrációjának, az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban pedig mindketten azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaztak.

Szó volt arról is, hogy szomszédos országokként létfontosságú a Magyarország és Szerbia közötti szoros határvédelmi együttműködés az illegális migráció feltartóztatására.

Egyetértettek az energiabiztonság további erősítését szolgáló együttműködés folytatásában, üdvözölték, hogy nemrég megállapodás született egy magyar–szerb gázkereskedelmi vegyesvállalat létrehozásáról – ismertette Havasi Bertalan az MTI-vel.

Magyar–szerb rangadó

A miniszterelnök szombaton munkalátogatást tett Belgrádban, ahol Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnökkel tárgyalt. A megbeszélés témái között szerepelt Szerbia és a Nyugat-Balkán EU-integrációja, a folyamatosan fejlődő magyar–szerb kétoldalú kapcsolatok, valamint az orosz–ukrán háborúban a tűzszünet és a béketárgyalások elősegítésének lehetőségei.

A találkozót követően Orbán Viktor dákót ragadott, amelyről egy fotót is közzétett a közösségi oldalán. A bejegyzésben azt írta: „Magyar–szerb rangadó”, majd egy tippet is társított ehhez:

HUN–SRB 1:1

A miniszterelnök Alekszandar Vucsiccsal játszott, ez egy, a közösségi oldalon terjedő videóból derült ki, ahol a szerb elnök a biliárdasztalon ülve épp elhibáz egy lökést.

A Le Chou News, amely a videót megosztotta, hozzátette: „Vucsics mindent elveszít a Dunától északra Magyarország ellen, miután elhibázott egy döntő lökést az Orbán elleni biliárdmérkőzésen”.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vladimir Orlicsot, a Szerb Nemzetgyűlés elnökét (b) a Karmelita kolostorban 2023. március 27-én.  Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)