Kritikus állapotban vannak a termőföldek, emiatt is drágulnak az élelmiszerek

2023.03.27. 15:21 Módosítva: 2023.03.27. 15:21
Nem a klímaváltozás jelenti az egyedüli kihívást a növénytermesztés számára: az input- és üzemanyagárak az egekben, csökken a jövedelmezőség. Ráadásul egyre gyakoribb a fagyás, jégverés, hirtelen váltakozó hideg- és hőhullámok vagy épp a szélsőséges szárazság. Mindehhez a növények nem tudnak elég gyorsan alkalmazkodni, így a gazdáknak kell reagálniuk rá, különös tekintettel a talajra. Erre ad lehetőséget most a Közös Agrárpolitika (KAP) új támogatási programja.

Kritikus állapotban a talajok egészsége és termőképessége – hívta fel a figyelmet Hidas András, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, a Greenman Kft. szakértője, aki már évtizedek óta kutatja a témát.

Az utóbbi évtizedekben a talajélet drasztikus romlásáért a monokultúra, a túlzásba vitt vegyszer- és műtrágyahasználat, a szervesanyag-utánpótlás elmaradása, a szélsőséges vízellátottság (kiszáradás, belvizek) egyaránt feleltek. Épp ezért például az aszálytűrés, a talajok vízháztartási jellemzőinek támogatása kritikus jelentőséggel bír majd a következő évtizedekben!

– figyelmeztetett az egyetemi docens.

A szakértő kiemelte: a talaj és a talajélet a növényeknek olyan, mint az állatoknak a bélcsatorna. Ez az emésztő szervrendszerük, és a gazdák és hobbikertészek felelőssége, hogy ez egészséges maradjon.

„Hiába tápoldatozzuk a földet, forgatjuk át lelkiismeretesen vetés előtt, vagy locsoljuk kielégítően, ha ezeknek a jótékony baktériumoknak az egyensúlya felborul” – hangsúlyozta.

Arról, hogy mit jelent ez az egyensúly, Józsa Rita, a Greenman Kft. molekuláris biológusa beszélt.

„Elhanyagolt vagy rosszul kezelt termőtalajainkban a talajéletet olyan készítményekkel tudjuk helyreállítani, melyben a mikrobák egy sok fajból álló, együttműködő közösséget alkotnak, anyagcsere-folyamataikkal egymást támogatva sokkal hatékonyabban veszik fel a versenyt a kedvezőtlen feltételekkel, segítik egymást és az őshonos, hasznos talajlakó fajokat is az elszaporodásban” – emelte ki.

A szakemberek szerint a negatív folyamatokat tetézi

  • a klímaváltozás,
  • de nem segít a gazdasági helyzet sem.

A KAP hangsúlyozta: 2023-tól elérhető az agro-ökológiai program (AÖP), amely a klíma- és éghajlati szempontból hasznos termesztéstechnológia támogatására jött létre. A program pontozásos rendszerre épül, a gazdáknak mindegy egyes művelési ágban el kell érniük 2 pontot. Pont jár például a mikrobiológiai készítmények alkalmazásáért, a forgatás nélküli talajművelésért vagy épp a környezetbarát talaj- és növénykondicionáló szerek használatáért szántóföldi területeken.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.