Hatalmas hózápor volt Nyíregyházán, már Budapestet is elérte

D ATI20230328024
2023.03.28. 17:23
Korábban figyelmeztetett az Országos Meteorológiai Szolgálat, hogy hatalmas széllökésekkel érkezhetnek hózáporok, zivatarok, amelyek Nyíregyházán és a keleti országrészben csúcsosodtak. Az esetről több kép és videó is készült, amelyen az látható, hogy mindent beborít a hó.

Korábban megírtuk, hogy időnként több tájegységünkön is előfordulhat futó zápor, hózápor, néhol akár zivatar is, azonban arra senki sem számított, ami Nyíregyházán és a környékén történt.

Előzetesen az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt négy vármegyére adott ki figyelmeztetést.

Elsődleges veszélyforrásként a villámlást jelentették, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés vármegyében.

Napközben a záporos csapadékgócokat (jégdara-, hódarazáporokat, hózáporokat) helyenként zivatartevékenység is kísérheti. Az intenzívebb gócokhoz szintén társulhatnak viharos (70 km/h) széllökések – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Majd figyelmeztettek: ugyan estétől csökken a csapadékhajlam, azonban az északkeleti harmadban előfordulhatnak hózáporok, és lokálisan 2 centimétert elérő, esetleg meghaladó hóréteg is létrejöhet, amely szerda délelőttig meg is maradhat.

A közösségi médiában is megjelentek videók, képek a nyíregyházi havazásról, amelyet meseszerűnek írt le a videó készítője.

Már Budapestet is elérte a hózápor

Időközben Budapesten is elkezdett havazni, az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint ma éjszaka még viharos erejű lesz a szél a fővárosban

„Estére a záporos gócok megszűnnek, átmenetileg kiderül az ég. Hajnaltól azonban nyugat felől megnövekszik a felhőzet, így szerdán felhős idő valószínű kevés napsütéssel, csapadékra azonban kicsi az esély. Ma estig az északnyugati szél még viharos lesz, majd estétől veszít erejéből a szél. Holnap már csak élénk lehet a nyugati, délnyugati szél” – közölte a meteorológiai szolgálat.

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)  • Hírek
  • Hírek