Fény derült a különleges kinézetű magyar hal titkára

2023.03.28. 06:02
Lapunk is megírta, hogy március 9-én egy rendkívül furcsa kinézetű pontyot fogott ki Siket Máté a Ráckevei–Soroksári Duna (RSD) főágából. A hír a Magyar Haltani Társasághoz (MHTT) is eljutott, amely szakvéleményt írt a különleges színű pontyról.

„Hihetetlen színe volt a halnak, a szeme meg teljesen fekete volt. Amikor megmerítettem, rendesen megijedtem tőle. Megérte jó pár kilométerrel eljönni a stégemtől” – mondta Siket Máté a halról.

Képernyőkép 2023-03-20 145754
Fotó: Pecaverzum

A szakértők szerint egy hibás génekkel rendelkező pontyról (Cyprinus carpio) van szó, amelynek teste  a fejét kivéve  eltér a megszokott színektől. „Bőrének a pigmentsejtjeiben a fekete melaninból és a gyöngyházfényű guaninból kevesebb, a piros eritrofillből és a sárga xantofillből pedig a szokásosnál több képződik. Ez egy fejlődési rendellenesség” – írták.

A szakértők azt sem tartják kizártnak, hogy az állat felmenői között volt koi.

„Mint tudjuk, a koi ugyancsak ponty, melynek a különböző színváltozatait hasonlóan génhibás példányokból tenyésztették ki, de természetes állományokba kerülve néhány nemzedéken belül ezek is visszaváltoznak közönséges pontyokká” – olvasható a jelentésben, írja a Pecaverzum.  • Tippek
  • Lakáshitel