Megalakult a koalíció, Szijjártó Péter nukleáris újjászületést vár

2023.03.28. 16:30
Tizenkét ország részvételével alakult az Európai Unión belül nukleáris koalíció, Szijjártó Péter nagy nukleáris újjászületésről és arról beszélt, hogy folytatják az együttműködést a Roszatommal.

„Hazugság, hogy a kormány elállna az orosz Roszatommal való együttműködéstől a paksi bővítésben, a francia Framatome szerepének növelése az irányítástechnikai rendszer szállítására vonatkozik, miután német konzorciumi partnere, a Siemens Energy politikai okok miatt még nem kapott exportengedélyt” – tisztázta a helyzetet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós energiaügyi tanács szünetében tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy igenis él negatív diszkrimináció az atomenergiával szemben, amit jól mutat, hogy a paksi bővítést itt, Európában „folyamatosan gáncsolják”, és „próbálják szankciók alá venni a nukleáris beruházásokat, amelyeket mi rendszeresen kivédünk”.

Aláhúzta, hogy a német kormány továbbra is blokkolja a Siemens Energy részvételét, és egyelőre nem engedélyezték, hogy a vállalat a megkötött szerződés alapján leszállítsa a megrendelt berendezéseket.

Folyamatosan adagolják az álhíreket a nemzetközi liberális sajtóban. Legutóbb azt olvashattuk, hogy a magyar kormány elállna a Roszatommal való együttműködéstől, ami színtiszta hazugság

– hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátéve: „Mi elkötelezettek vagyunk a Roszatommal kilenc évvel ezelőtt megkötött szerződés végrehajtása mellett. Elkötelezettek vagyunk a Paks II. megépítése mellett a Roszatommal. Semmi okunk nincsen arra, hogy elálljunk ettől az együttműködéstől.”

A tárcavezető kiemelte, hogy amikor a Framatome szerepének növeléséről van szó, az arra vonatkozik, hogy a Siemens Energy részvételének politikai okokból fakadó berlini blokkolása miatt hazánk nagyobb mértékben kíván támaszkodni a francia vállalatra az irányítástechnikai rendszer leszállításában.

Szijjártó Péter világossá tette, hogy „a Roszatommal való együttműködésünk kapcsán a tapasztalatok pozitívak, a Roszatommal akarjuk és fogjuk is megépíteni az új paksi blokkokat”.

Nukleáris koalíció alakult

A politikus arról is beszámolt, hogy az Európai Unión belül francia vezetéssel, tizenkét ország részvételével nukleáris koalíció alakult, amely kedd reggel összeült. Hét ország tervez vagy már épít is jelenleg új atomerőműveket, a következő években így „nagy nukleáris újjászületés” várható Európában az észszerűtlen és extrém áringadozások kivédése érdekében.

A miniszter közölte: a felek megállapodtak, hogy szorosan együtt fognak működni az atomenergiával szembeni „mesterséges, ideológiaalapú negatív diszkrimináció ellen”, amelyet az is példáz, hogy minden egyes, nukleáris energiához kapcsolódó engedélyezési eljárás „rétestészta hosszúságúra nyúlik”.

Ezért azt szorgalmazzuk, hogy a hitelezési feltételek változzanak meg úgy, hogy azok a nukleáris beruházásokra is sportszerű, fair módon igénybe vehetők legyenek

– jelezte Szijjártó Péter, ezért szorgalmazzák, hogy a jogi és engedélyezési eljárások kerüljenek felülvizsgálatra, alapozva arra a most már több évtizedes tapasztalatra, amelyet Európa gyűjtött a nukleáris energia felhasználása során. Emellett – hogy legyen elég szakember és kapacitás – közös képzési programok kidolgozását is javasolták.

A külgazdasági és külügyminiszter ma jelentette be azt is, hogy Magyarország, valamint Lengyelország nemmel szavazott a földgáz felhasználásának csökkentéséről szóló rendelet meghosszabbítására.  • Hírek
  • Hírek