Feljelentéssel és államtitkári válasszal ért véget a kordonbontás a Karmelitánál

DSC2277
2023.03.29. 08:57
Szerdán reggel fél kilenc tájban kezdte meg a Karmelita kolostor bejáratát elzáró kordon bontását Hadházy Ákos országgyűlési képviselő és a Momentum parlamenti frakciójának néhány tagja. A kordont a Színház utca két oldalán bontották meg. A rendőrség eljárást indított Hadházy Ákos ellen. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a kordonbontás után válaszolt a sajtó kérdéseire.

Szerdán reggel két hét elteltével ismét nekiállt lebontani Orbán Viktor miniszterelnök munkahelye, a Karmelita kolostor bejáratát őrző kordont a Momentum néhány politikusa és a független képviselő Hadházy Ákos – adta hírül a 444. A lap szerint a kordonbontás váratlan volt, ehhez képest a politikusok a baloldali sajtó jelenlétében kezdték meg az akciójukat. 

Ezt támasztja alá az is, hogy a momentumos demonstrálók ezúttal egy ponyvát is vittek magukkal a Karmelita kolostorhoz. Gelencsér Ferenc, a párt elnöke a helyszínen azt kérdezte a sajtótól: mikor volt utoljára lehetőségük kérdezni Orbántól vagy a miniszterektől?

Hadházy Ákos szerint a kordon az újságírókat gátolja a munkájukban; szerinte a kordon azért van, hogy az újságírók ne kérdezhessék a kormányt. A független országgyűlési képviselő szerint a most lebontott kordon a propagandagépezet központját védi, és ha újra felépítik a kordont, akkor ismét meg fogják bontani.

A Momentum közben sajtóközleményt jelentetett meg az akcióról. Ebben azt írják, hogy

követelik a sajtó szabadságának visszaállítását, a közpénzből fizetett, hazug kormányzati propaganda azonnali leállítását. Szabad sajtó, hiteles közszolgálati média, tisztességes tájékoztatás nélkül ugyanis nincs szabad választás.

A kordonbontás után a Momentum politikusai az elbontott elemeket a Karmelita bejáratához vitték és összeláncolták. Gelencsér Ferencet és Hadházy Ákost a rendőrök távozásra szólították fel. A tüntetőkhöz csatlakozott Fekete-Győr András, Tóth Endre, Orosz Anna, Bedő Dávid és Tompos Márton is. 

Az Indexnek nyilatkozva Fekete-Győr András azt mondta, hogy nem távoznak a helyszínről. Mint mondta, elképzelhető, hogy a rendőrség oszlatni fog. 

Az Index helyszíni tudósítójának beszámolója szerint a rendőrség közölte, hogy a gyülekezési törvény megsértése miatt feljelentik Hadházy Ákost, de a többi tüntető adatait is felvették. Az ellenzéki képviselők ezt tudomásul vették.

Megjelent az államtitkár, véget ért a demonstráció 

10 óra után Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára megjelent a helyszínen és válaszolt az újságírók kérdéseire. A fideszes politikus reménytelen akciónak nevezte a kordonbontást, megismételte: 

a kordonok csak az építkezés végéig maradnak.

Azt is közölte, hogy a kormány tagjai állnak a sajtó rendelkezésére. 

11 óra után Gelencsér Ferencet és Hadházy Ákos bejelentették, hogy véget ért a demonstráció. Elmondták: folyamatosan vissza fognak térni, amíg áll a kordon. 

Délután fél egykor a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményt jelentetett meg, amelyben az áll, hogy 

a Momentum mai próbálkozása reménytelen helyzetben lévő politikusok kétségbeesett akciója, akik csak így bírják felhívni magukra a figyelmet. A Karmelita kolostor mellett építési terület van, ahol a szabályokat az építkezés befejezéséig mindenkinek be kell tartania.

Nem marad el a kormányülés, mert nem is volt tervben

A HVG a tüntetésről beszámolva azt írja, hogy értesüléseik szerint a szerdai kormányülés elmarad, de azt egyelőre nem tudni, hogy ennek van-e bármilyen köze a Momentum akciójához.

Az Index viszont úgy tudja, hogy

mára nem is volt tervezve kormányülés.

Értesüléseink szerint minden, a mai napra tervezett rendezvényt, ülést, tárgyalást rendben megtartanak a Karmelitában, a demonstráció nem okozott zavart a működésben.

Két hét után akcióztak újra

Március 14-én reggel ugyanezek a politikusok, Hadházy Ákos és a Momentum képviselői már felvonultak Orbán Viktor miniszterelnök hivatalához, a Karmelita kolostorhoz, ahol lebontották az épület előtt álló kordont.

A politikusok akkor a Karmelita főbejáratához akarták rögzíteni a Hét pont Magyarország megújításáért című plakátot, a rendőrök már elállták az útjukat, így végül csak a falra tudták ráragasztani.

A Miniszterelnöki Hivatal előtt még 2021 őszén húzták fel az akadályokat, és azóta a rendőrök csak a Miniszterelnökségen dolgozókat és a kormányzati vezetők autóit engedik be a lezárt utcarészre. A rendőrség akkor arra hivatkozott, hogy a Honvéd Főparancsnokság újjáépítése miatt kell lezárni a területet.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)  • Tippek
  • Biztosítás