Novák Katalin aláírta a törvényt, ami a NATO-t is vastagon érinti

2023.03.29. 06:22
Novák Katalin aláírta a Finnország NATO-csatlakozásáról szóló törvényt, a köztársasági elnök ezt a közössági oldalán jelentette be. Sanna Marin finn kormányfő ezzel összefüggésben köszönetet mondott Magyarországnak.

„Remélem, hogy az Országgyűlés ugyanilyen bölcs döntést hoz Svédország kérelméről is” – írta Novák Katalin.

A törvény – ami szerdán hatályba lépett – a Magyar Közlöny keddi számában is megjelent.

„Az Országgyűlés e törvénnyel felhatalmazást ad a Finn Köztársaságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló Jegyzőkönyv (a továbbiakban: finn Csatlakozási Jegyzőkönyv) kötelező hatályának elismerésére” – áll a dokumentumban.

„Köszönjük a világos döntést” – írta Sanna Marin Twitter-oldalán röviddel az Országgyűlés hozzájárulását követően.

A finn miniszterelnök ugyanakkor szót emelt Svédország gyors csatlakozása mellett is. „Finnország és Svédország NATO-tagsága az egész szövetség biztonságát erősíti. Mindenki érdekét szolgálja, hogy Svédország is még a vilniusi csúcstalálkozó előtt NATO-tag legyen” – hangsúlyozta Marin.

Mint ismert, hétfő késő, március 27-én az Országgyűlés elfogadta a Finnország NATO-csatlakozási kérelmét ratifikáló javaslatot, amit a Külgazdasági és Külügyminisztérium több mint nyolc hónappal ezelőtt nyújtott be a parlamentnek. A szavazáson részt vevő képviselők közül 182-en igennel, hatan pedig nemmel voksoltak. Svédország NATO-csatlakozási kérelméről ugyanakkor később születik döntés.  • Tippek
  • Babaváró hitel