Egészségügyi államtitkár az ügyeletekről: Az ötmilliós bírság nem fenyegetés

DBZOL20230327010
2023.03.29. 05:33
Eddig sikeresnek tartja a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítását a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára. Takács Péter arról beszélt, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye mintegy 300 háziorvosából százan jelentkeztek ügyeletellátásra, ami szerinte elég a rendszer biztonságos üzemeltetéséhez.

Egy, az rtl.hu által megszerzett határozatban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal ügyeletellátásra szólított fel háziorvosokat, ellenkező esetben ötmillió forintig terjedő bírsággal sújthatják őket. Arra a kérdésre, hogy ha elég az orvosok harmada, akkor miért kell őket pénzbírsággal vagy az engedélyük felfüggesztésével fenyegetni, az államtitkár azt mondta, hogy az államnak garantálnia kell a betegek ellátását, a kormányrendeletben pedig benne van a kitétel, hogy a háziorvos havi két ügyelet ellátására kötelezhető.

Ha kötelezés kell hozzá, akkor kötelezni fogunk

− jelentette ki Takács Péter. Szerinte nincs szó fenyegetésről, ez egy közigazgatási aktus.

Az államtitkár a kórházszövetség konferenciáján kórházi ágyszámcsökkentésről is beszélt. A csatorna Híradója megkérdezte a Fidesz frakcióvezetőjét arról, hogy a kormánypárt helyi országgyűlési képviselői felkészültek-e arra, ha meg kell magyarázniuk a választóiknak, hogy miért csökken a kórházban az ágyszám. Kocsis Máté erre úgy reagált, hogy ez egy vélelem, amivel kapcsolatban nincs semmilyen konkrétum, ugyanakkor az ágyszámcsökkentés szerinte a baloldal javaslata, és „lehet, hogy egy baloldali párt javaslatát karolta fel az államtitkár úr”.

Takács Péter erről azt mondta a csatornának, hogy „Máténak van egy ilyen stílusa, frakcióvezető úr egyébként jó barátom”.

Az államtitkár szerint nincs olyan szándék, hogy kórházat zárjanak be, és azt állítja, hogy a frakcióvezető fel is hívta. Takács Péter – elmondása szerint – azt válaszolta Kocsis Máténak, hogy komoly hibát követett el azzal, hogy este 10-kor RTL Híradót nézett, mert akkor az ember felidegesíti magát és nem alszik jól.

(Borítókép: Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára 2023. március 27-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)